Home » Știri » Zilele oraşului Ştei au ajuns la ediţia a XX-a – Au sărbătorit o săptămână întreagă

Zilele oraşului Ştei au ajuns la ediţia a XX-a – Au sărbătorit o săptămână întreagă

Oraşul de la poalele Munţilor Apuseni a fost îmbrăcat în straie de sărbătoare, deoarece, în perioada 24-30 august, locuitorii din Depresiunea Beiuşului, şi nu numai, au avut parte de o paletă diversificată de activităţi prilejuite de organizarea Zilelor oraşului Ştei, ediţia a XX-a.

Evenimentele organizate de Primăria şi Consiliul local Ştei au avut darul să satisfacă, dar şi să angreneze toate categoriile de vârstă în activităţi foarte atractive, în cadrul unei săptămâni întregi deosebit de reuşite. Astfel, luni, la Centrul de Creaţie, a avut loc deschiderea activităţilor artistice, în care au fost angrenaţi peste o sută de copii, sub îndrumarea lui Cosmin Durdeu, Iuditha Palfy, Sorina Weselowsky, Angelica Miara, Alexandra Dumitraş, Raul Bocşe, care au desluşit tainele picturii, sculpturii, desenului, precum şi a tradiţiilor populare din acest colţ al judeţului. Premierea acestora a avut loc vineri, într-un cadru festiv, când ing. Iulian Balaj, ec. Marius Cioară, primarul, respectiv viceprimarul oraşului Ştei, au oferit tuturor pachete pline cu dulciuri şi tricouri, precum şi diplome de participare. Seara a început campionatul de minifotbal, cu 8 echipe înscrise, finala disputându-se vineri, când campioană a devenit echipa din cartierul Garofiţa. La clubul pensionarilor, marţi, au avut loc mai multe concursuri, câştigători fiind următorii: Sorin Lucaciu, Gheorghe Butaş, Dumitru Carţiş – şah; Ioan Clintoc, Aurel Groza, Augustin Panda – cruce; Ioan Todea, Sorin Lucaciu, Ioan Clepce – table; Costel Oros, Ioan Rebenciuc, Moise Bugle – rummy. Miercuri a avut loc un concurs de biciclete, pe categorii de vârstă, care a avut următorii câştigători: Maya Weselowsky, Robert Ţurcaş, Bogdan Bolojan, Andreea Toth (cel mai tânăr participant, doar 4 ani) – la categoria până la 8 ani; Adrian Terebenţ, Alexandru Purle, Bogdan Ciuciu, Gabriel Ştefan – 8-10 ani; Cristina Pantea, Roxana Panda, Ionuţ Chine, Rareş Tuduce – 10-12 ani, Georgiana Fitero, Călin Rotariu, Cristian Oncica, Ştefan Galea – 12-14 ani, iar pescarii au avut „fir întins”, sub suprvegherea lui Leonid Pastor, pe lacul din Ştei, premiaţi fiind Bianca Şchmadl (7 ani), Cristian Dobândă, Iulia Bârzan, Raul Bârzan, Călin Nica, Adrian Pantea, Cristina Padvai. Joi s-au disputat o serie de concursuri sportive pentru tineret la volei, tenis, fotbal, karate.

Şedinţa Festivă a Consiliului Local

Sâmbătă, după primirea delegaţiilor străine şi a invitaţilor, a avut loc, la Casa de Cultură „Miron Pompiliu” Ştei, Şedinţa Festivă a Consilului Local Ştei, care a avut pe ordinea de zi cuvântul primarului Iulian Balaj, mesajele către invitaţi, precum şi premierea celor nouă cupluri, Moise şi Maria Todor; Gheorghe şi Jeorgeta Şarba; Constantin şi Floarea Baltaru; Aron şi Silvia Cotrău; Gheorghe şi Maria Codaţ; Ştefan şi Ilona Lengyel; Mihai şi Margareta Hirţe; Avram şi Lucreţia Negrea; Eugen şi Catiţa Foghiş, care şi-au sărbătorit Nunta de Aur. A fost decernat titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Ştei unor personalităţi marcante din viaţa urbei de la poalele Munţilor Apuseni care au făcut cunoscut numele acestuia pe meleagurile ţării, dar şi în Europa. Astfel, într-un cadru festiv, ing. Iulian Balaj, primarul oraşului, a înmânat diplome, post mortem, prof. Victoria Vesa şi Vasile Buth. De asemenea a înmânat diplome doamnei Elena Drăgoi – medic ORL, doamnei Mărioara Fulga Bolovan – medic specialist boli interne, doamnei Iulia Ana Rozalia Tarţa – medic pediatru, lui Mihai Stanciu – medic primar interne; Petru Ionaşu – medic radiolog, precum şi doamnei Ramona conf. univ. dr. Adela Novicov – Universitatea din Oradea, Faculatea de Arhitectură şi Construcţii; domnului Oberlander-Târnoveanu Ernest, directorul Muzeului Naţional de Istorie al României din Bucureşti. A fost premiată cea mai vârstnică locuitoare din oraşul Ştei, Floare Lupău – născută Bălan, care a depăşit un secol de viaţă, ,,Bunica Floare” fiind născută pe 16 septembrie 1914.

Jerbe şi flori la statuia lui Miron Pompiliu

La statuia lui Miron Pompiliu a avut loc un ceremonial religios în cadrul căruia preoţii oraşului au ţinut o slujbă de pomenire a poetului şi cărturarului şteian. Elevii de la CT „Unirea”, CN „Avram Iancu” şi Şcoala Gimnazială „Miron Pompiliu” au susţinut un program artistic şi au recitat poezii cu teme specifice evenimentului. Jerbe şi flori au fost depuse din partea CJ Bihor, a Primăriei şi Consiliului Local Ştei, a marilor investitori din zonă – European Food şi European Drinks – a instituţiilor de pe raza oraşului, a partidelor politice, dar şi din partea primăriilor din oraşele şi comunele învecinate.

Inaugurarea capelei mortuare

Duminică, după slujba religioasă, de la Biserica Sfânta Treime a avut loc, de la ora 12.30, inugurarea capelei mortuare a oraşului, în prezenţa unui număr impresionant de credincioşi. Un sobor de preoţi, în frunte cu stareţul Mănăstirii Izbuc, Mihail Tărău, preotul Marin Popa, protopop de Beiuş, au ţinut un serviciu religios de binecuvântare. „Ţin să mulţumesc, în acest cadru deosebit de solemn, tuturor celor care prin diverse mijloace au contribuit la ridicarea acestei moderne capele, atât de necesară oraşului nostru. Felicit primarul şi viceprimarul oraşului nostru pentru implicarea deosebită de care au dat dovadă, dar şi pe toţi consilierii locali care au votat în unanimitate, în şedinţa CL Ştei, aprobarea construirii acestei capele. Specific faptul că de serviciile acestei capele vor avea parte, indiferent de confesiunea religioasă, toţi credincioşii oraşului, pentru că noi suntem cu toţii fiii Domnului”, a spus printre altele preotul paroh Gheorghe Tal. Punctul de pornire pentru acest lăcaş a fost dat pe 6 ianuarie 2014, în urma unei discuţii dintre preotul Gheorghe Tal şi Iulian Balaj, Marius Cioară, Valentin Junc şi Ioan Plaştin, iar inaugurarea a fost făcută, cu ajutorul lui Dumnezeu, pe 30 august. Capela are o sală frigorifică unde pot fi depuse mai mlte sicrie şi o sală de priveghi cu o capacitate de aproximativ 300 de locuri, precum şi o terasă acoperită unde pot fi oficiate, de asemenea, slujbe de înmormântare. Toaleta este la standarde europene, iar spaţiul de parcare este de asemenea amenajat.

Cultură, muzică, sport, tradiţie şi bună dispoziţie

Aşadar, pe durata întregii săptămâni, oraşul Ştei a simţit freamătul unor activităţi în care au fost implicaţi sute de participanţi, dar mai ales bucuria multor revederi dintre prieteni şi rude, punctul de întâlnire fiind piaţa orăşenească, care pur şi simplu a fost invadată de miile de participanţi pe final de săptămână. Sâmbătă a fost o zi în special dedicată tinerilor, şi nu numai, în timp ce duminică şteienii au putut admira Parada portului popular, urmată de un program artistic de înaltă ţinută. După ce sâmbătă seara renumita trupă Semnal M a dat „semnalul” că ziua s-a sfârşit, duminică renumita trupă Compact a incheiat o săptămână într-adevăr „compactă”, iar cerul a fost brăzdat de un minunat foc de artificii. Zilele oraşului au fost o adevărată reuşită datorită faptului că organizatorii au avut sprijinul multor sponsori, din rândul cărora s-au detaşat European Food şi Europen Drinks.
Sursa Crisana

1,191 afișări, 2 afișări azi

FacebookTwitterEmailPrintdistribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Name *
Email *
Website

 

Sondaj

Ce părere aveți despre activitatea Primăriei Ștei

View Results

Loading ... Loading ...

Cine este online

1 vizitatori online acum