Home » Diverse » Steagul lui Avram Iancu scos la licitaţie, donat de un bihorean – 20 de ani la Ştei

Steagul lui Avram Iancu scos la licitaţie, donat de un bihorean – 20 de ani la Ştei

Istoria unui drapel de luptă al uneia dintre legiunile lui Avram Iancu a „trăit” un episod şi la poalele Munţilor Apuseni, mai precis în oraşul Ştei, unde, acum octogenarul, Pavel Dumitrache l-a păstrat timp de 20 de ani.

Octogenarul Pavel Dumitrache, născut la 31 octombrie 1933, s-a distins în urbea de la poalele Munţilor Apuseni datorită spiritului său inventiv în care a asimilat plăcerea sportului (în special boxul) cu cea a poeziei, pe care după revoluţie le-a „împletit” şi cu politica, fiind „peremist” convins. De altfel a fost, şi este, preşedintele PRM în oraşul Ştei, având în timp şi două legislaturi de consilier local, ocupând şi funcţia de preşedinte al Asociaţiei Pensionarilor şi Veteranilor de Război pe plan local.

Fiind extrem de cunoscut în oraş, putem presupune că aceasta a fost şansa lui să intre în posesia unui drapel de luptă al uneia dintre legiunile lui Avram Iancu, datorită unei întâmplări fericite.

„Prin anul 1980 fiind în centrul oraşului, amenajând o gazetă de perete, am fost întrebat de un grup de oameni dacă nu pot să-i îndrum înspre câteva biserici din zonă. Le-am dat câteva explicaţii, mai mult, am intrat în vorbă cu ei, aflând că sunt pictori de biserică. Firea mea comunicativă a înfiripat o discuţie foarte lungă despre mai multe subiecte interesante, inclusiv despre istorie, iar la final unul dintre ei mi-a înmânat un steag, care s-a dovedit ulterior a fi de mare valoare” relatează Pavel Dumitrache. Astfel, steagul respectiv – un prapor bisericesc adaptat ca steag, cu tricolor pe margini – a intrat în posesia şteianului. După revoluţie activitatea lui politică a fost foarte intensă culminând cu întâlnirea la Ştei, în iunie 1996, cu preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor. „Încă de la prima privire am simţit că mă regăsesc în inima lui, chiar dacă era mai tânăr, deoarece şi el ca şi mine iubea animalele, avea dragoste de copii, dar mai ales avea paşi serioşi în a câştiga personalitate. Pot spune că am avut cu el o corespondenţă sufletească, în afara faptului că dintre cele peste 200 de poezii câteva am publicat în revistele partidului, dar şi în revista „Familia”, a spus octogenarul şteian, adăugând: „După această întâlnire am trăit câţiva ani cu o puternică luptă lăuntrică, care s-a încheiat în anul 2001 la Ţebea, când am hotărât să ofer lui Vadim steagul pe care îl primisem la rândul meu, însoţit şi de poezia cu titlul „La mormântul Iancului”, care ulterior am publicat-o în ziarul „Tricolorul Bihor” (15 oct. 2003).

Despre aspectul că în această perioadă steagul face acum obiectul unei licitaţii, banii urmând să fie încasaţi de familia lui Corneliu Vadim Tudor, fostul proprietar al valorosului obiect de patrimoniu a afirmat: „Faptul că acest steag este scos la licitaţie îl consider ca o minirăsplată a Tribunului faţă de familia lui. Totuşi, ar fi extraordinar dacă acest steag ar rămâne în patrimoniu naţional, dar aş fi de acord ca familia lui să primească o sumă de bani, deoarece Corneliu Vadim Tudor şi-a sacrificat de multe ori familia pentru cauza poporului român pe care l-a iubit foarte mult, visând o Românie şi mai mare. Cu o singură excepţie, datorită stării de sănătate, am fost şi sper să fiu în continuare unul din mulţii români care participă anual la întâlnirea de la Ţebea, unde întotdeauna am simţit spiritul deschis al tuturor românilor pentru cel care este un erou naţional” a declarat pentru Crişana, „moţul” Pavel Dumitrache. Octogenarul nutreşte speranţa că acest valoros steag al unei legiuni de moţi din 1848 va avea locaţia finală în patrimoniu naţional, acolo unde generaţiile viitoare să poată „cunoaşte” o parte din istoria în care Avram Iancu s-a implicat în redeşteptarea românilor din Transilvania.

Sursa Crisana

1,317 afișări, 2 afișări azi

FacebookTwitterEmailPrintdistribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Name *
Email *
Website

 

Sondaj

Ce părere aveți despre activitatea Primăriei Ștei

View Results

Loading ... Loading ...

Cine este online

1 vizitatori online acum