Aprozar pe Marte
Aş dori să deschidem un aprozar pe Marte căci este o investiţie foarte bună şi va atrage mii de Space Riders deoarece traficul spaţial va creşte ameţitor de mult, iar după cum bine ştim „space man” are nevoie de multe vitamine pentru a le înlocui pe cele pierdute în timpul zborurilor care sunt la o viteză net superioară luminii... Şi nu am mai apucat să termin visul căci a sunat ceasul şi mi-a spulberat visul.
Cine este această femeie care umblă cu părul vopsit sau poate chiar aceasta este culoarea parului ei „blonda“ care spune ca ar vrea sa facă la Bucureşti o staţiune balneoclimaterica?! Nu aş vrea să fiu răutăcios dar poate că această doamnă specializată în a da cu mopul, şi a urca pe munte în pantofi de lac cu tocuri de 12 cm, nu a auzit de Băile Felix care au fost descoperite în anul 1000 de către un călugăr pe nume Felix sau de Băile Olăneşti unde se retrăgea Tudor Vladimirescu împreuna cu boierii lui fideli? Călimăneşti care la vindecat pe Mircea cel Bătrân urmat de Matei Basarab şi Napoleon al III-lea ce suferea de o boală la ficat, şi care la sfatul unui mare doctor al acelor timpuri se trata cu apa de la Călimăneşti, şi multe altele ca de exemplu: Techirghiol, Buziaş, Sovata, Ocnele Mari, Tuşnad, Borsec, Slănic, Covasna, Geoagiu, Sângeorz-Băi, şi nu în ultimul rând Băile Herculane care au o istorie legendară. Therme Herculi ( Ad aquas Herculis sacra sad Mediam) care are o istorie ce se întinde pe o durata de două milenii, iar bazele ei au fost puse de însuşi Împăratul Traian în anul 102 d.c., care a învăţat de la daci ce puteri tămăduitoare au apele de pe valea Cernei căci dacii deja le foloseau înainte ca romanii să ştie de existenta lor, de acolo se trage acea putere echilibrată între forţa fizică şi cea spirituală a Dacilor dar, este foarte adevărat că romanii au introdus cultul balnear în Dacia pe care la rândul lor, l-au preluat de la greci şi pe care l-au dezvoltat. Avem cea mai frumoasă staţiune din Europa şi aş îndrăzni să spun, chiar cu riscul de a fi acuzat de patriotism exagerat că este chiar cea mai frumoasă din lume până şi Zeii au coborât să-şi vindece rănile în băile pământeşti care se aflau la noi în ţară şi încă mai sunt. De exemplu, însuşi Hercule fiul lui Zeus şi Elena şi-a lecuit rănile şi sa odihnit la Herculane, dacă nu ştiaţi, în perioada Romană, Băile Herculane erau o destinaţie pentru aristocraţii Romei antice datorită frumuseţii locurilor pitoreşti şi puterii tămăduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei. Iar pe toată durata ei de viaţă, a vindecat multă lume. S-a modernizat abia în 1736 când sa început reconstruirea Băilor Herculane care poartă amprenta unui baroc austriac. Mulţi au fost cei ce si-au alintat durerea şi care de răni au scăpat, împăraţi şi împărătese, Iosif al II-lea, Francisc I şi împărăteasa Charlotte, Franz Iosef şi împarateasa Elisabeta; împăratul Austriei chiar spunea că este cea mai frumoasă staţiune de pe continent. A… este noul ministru al turismului, mă doare capul, FEMEIE WAKE UP. De ce nu ar vrea dânsa să reconstruiască ceea ce deja există, sau poate că dumneaei vrea să mute toată ţara asta la Bucureşti. Eu aş recomanda acestei distinse „space turist” să nu ne insulte inteligenţa şi după ce rezolvă problema staţiunilor din ţară care înca mai există, să-şi deschidă şi aprozarul de pe Marte.
Am să încerc să-mi termin visul în seara asta, sunt curios câţi Space Riders vor opri la APROZARUL lui UDREA.
Valentin-Florin Petre,
Pont sur Sambre France.
feb.2009