Esti aici: Home Diverse Amintiri despre Ştei (Ştefania Focşeneanu, Bucureşti, feb.2009)

Pagina orasului Stei - informatii - poze - evenimente - stiri

Poze acum si pe:

blog.stei.ro

Amintiri despre Ştei (Ştefania Focşeneanu, Bucureşti, feb.2009)

Mă uitam pe site-ul www.Stei.ro şi mă bucur să văd că încă mai există oameni cu iniţiativă care fac şi altceva decât sa muncească, să meargă la mall sau în cluburi şi să doarmă pe lumea asta (în Bucureşti cel puţin aşa stau lucrurile şi îmi este milă de oamenii care nu au cunoscut provincia). Ideea mi se pare extraordinară şi îi felicit pe cei implicaţi in acest proiect. Vă rog, nu renuntaţi!

Este o adevărata plăcere să te uiţi la poze şi să rememorezi acele vremuri ale copilăriei care pare atât de îndepărtata acum.

Fără sa îmi dau seama îmi vin în minte imagini despre locurile natale (eu sunt născută în Bucureşti şi crescută la Ştei de la 6 luni, dar voi considera întotdeauna acest orăşel minunat ca fiind acasă). Pot spune ca aici m-am născut deoarece aici am devenit ceea ce sunt astăzi şi cu siguranţă aş fi fost un alt om daca aş fi crescut în Bucureşti.

Le voi fi întotdeauna recunoscătoare bunicilor care poate mi-au dăruit cei mai frumoşi si liniştiţi ani din viata si cărora le datorez astăzi ceea ce sunt. Am avut o copilărie absolut superbă pe care m-aş bucura să o aibă şi copiii mei, măcar pe jumătate.

Îmi aduc aminte în primul rând de bunicul meu, dr. Gheorghe Dinca, cel care a avut o contribuţie importantă în domeniul cercetării in domeniul radioactiv în România. Puţini cred că mai sunt aceia care îşi aduc aminte de omul care le aducea zâmbete pe buze indiferent de necazurile pe care le aveau. Dar mă impresionează de fiecare dată când îi aud spunând cu lacrimi în ochi : “Vai, ca dr. Dinca nu am mai cunoscut pe nimeni! Ce om mare a fost!” Şi într-adevăr a avut cel mai mare suflet pe care l-am cunoscut vreodată.

N-am să uit niciodată ziua in care am aflat ca a murit. Avea doar 68 de ani si a murit din cauza unei hemoragii interne combinată cu un infarct. La mai puţin de jumătate de ora de când aflasem vestea, toţi prietenii mei, cu vârste cuprinse intre 12 si 15 ani atunci, se strânseră în faţa blocului si aşteptau plângând pe tăcute. Nu ştiu cum aflaseră, dar nu ştiau ce sa facă.

La momentul respectiv cred ca şi-l aminteau cum ne ducea la plăcintăria din centru şi ne cumpără prăjituri...sau la îngheţată si la TEC imediat după revoluţie...sau cum plecam in excursiile cu bicicleta, la cules de ciuperci sau mure...sau la lacul (care acum e in paragina)... sau la criş... sau la leagăne (care acum nu mai există)... sau pur şi simplu se juca cu noi în curte cu jucăriile mele îndesate în sacii din garaj. Toţi au măcar o poză făcută de el în care apăream nişte copii veseli nevoie mare, râzând cu gura pana la urechi si bucurându-ne de viaţă pur si simplu.

Noi ştiam sa ne bucuram de fiecare zi din viata noastră de copii pentru ca el era acolo sa ne încurajeze. Ne-a invatat sa jucam tenis, sa ne dam cu bicicleta si cu patinele cu rotile. Ne-a învăţat să iubim natura şi să ne folosim creativitatea în viaţa de zi cu zi. Jocurile pe care le jucam erau inventate de noi şi tot timpul îmbunătăţite. Unii dintre voi, vechii mei prieteni, poate mai ţineţi minte “mâţa” fără să călcăm pe iarbă şi cu casa pe bănci şi pe şurub.... ascunsea prin tot oraşul când ne schimbam hainele intre noi ca sa nu fim recunoscuţi.... pătrăţelul... Oare cine mai joaca acum pe băncile dintre blocuri “Flori, fete, filme sau băieţi”, sau cruce, cine mai vorbeşte păsăreasca, cine mai joaca şotronul sau elasticul?...

În ziua de azi copiii nu se mai joacă... decât pe calculator. Imaginaţie nu mai au deoarece nu mai au cum sa şi-o dezvolte. Nu ştiu ce este o poveste, nu ştiu să viseze, dar cu siguranţă ştiu cum arata o arma. Nu mai interacţionează între ei deoarece o maşinărie inteligentă le este oferita drept substitut. Mă doare si mai tare când mă gândesc ca voi avea copii si nu vor şti să se joace... pentru că nu vor avea cu cine... iar noi, părinţii, nu vom putea substitui nişte parteneri de joacă de vârsta lor, oricât de mult am încerca. În plus, probabil nu vom avea unde să îi plimbăm cu bicicleta, unde să îi ducem la lac sa îi învăţăm să înoate, unde sa îi vedem cum se joacă... şi e trist, foarte trist.

Dar să revenim la Ştei.

Cu drag îmi aduc aminte de zilele de toamna când vecinele se adunau in curte sa pregătească bunătăţurile pentru iarna: Zacusca de vinete si de ciuperci, gem de prune...si bineinteles nu putea lipsi frigarea (slănina pe băţ) care făcea deliciul tuturor. Si astăzi mi se pare cea mai tare idee din lume: o felie de pâine unsa cu grăsime topita, cu putina sare si multa ceapa tocata deasupra! Suna groaznic dar e extraordinara: sa-mi vedeţi prietenii din Bucureşti cum ingurgitează “delicatesa” fără sa respire si nu se mai termina de minunat! N-am sa uit niciodată sarmalele uriaşe si plăcintele ardeleneşti ale doamnei Laza (vecina de la parter). N-am s-o uit niciodată pe Gabi Enciu care era ca a doua mea mama.

Bunica mea, Roxana (Emilia) Dinca a fost o adevărată doamnă. Un autodidact perfect, zilnic gătea, ţinea o casă impecabilă şi aranjată cu foarte mult bun gust; îmi făcea haine (rochiţe pe care le păstrez si astăzi), mă ajuta la lecţii si era cea mai buna prietena a mea. Nu realizam asta atunci, dar când am ajuns la liceu in Bucureşti, nu ştiu ce m-as fi făcut fară ea, cum as fi trecut socul schimbării! Aveam o încredere oarba in ea, ştiam ca e întotdeauna acolo pentru mine, gata cu un sfat “sănătos” pentru orice problema! Foarte cochetă, întodeauna coafată şi fardată discret, indiferent că stătea în casa sau nu. Avea un suflet tânăr cum n-am mai întâlnit. A murit la vârsta de 82 de ani în urma unui infarct, dar ştiu ca măcar a ştiut ca sunt fericită, că am un prieten minunat care mă iubeşte şi respectă, un loc de munca bun....că sunt mulţumită şi împlinită! Regretul cel mai mare este că nu a apucat să mă vadă mireasa! Mereu am crezut ca îmi voi alege rochia împreună cu ea (în cazul în care nu ar fi putut chiar ea sa o facă) şi iată că acum nu se mai poate! Dar aşa a fost sa fie şi sunt sigură că va fi alături de mine la momentul respectiv şi îmi va influenţa decizia!

Citeam articolele voastre despre Ştei şi am observat un pesimism fantastic. Ştiu ca oraşelul este părăsit de cei “cu studii”, dar aşa era si când eram eu mică, prin anii ’90, dar asta nu m-a împiedicat să văd partea frumoasa a lui.

Nu ştiu de ce nu apreciaţi liniştea care domneşte in acest oraşel. Eu trăiesc in Bucureşti de 13 ani si urăsc fiecare zi petrecuta aici si fiecare bucăţica din aceasta “metropola”. E adevărat, sunt oportunităţi de munca nenumărate (care te îmbătrânesc si te îmbolnăvesc înainte de vreme). Nu mai ai o viata socială pentru că timpul nu iţi permite, iar prieteni nu prea iţi faci pentru ca nu ai unde. Eşti norocos dacă ai păstrat legătura cu colegii de liceu sau facultate, dar şi relaţiile astea sunt greu de întreţinut dacă staţi la poluri opuse în Capitală. De prieteni vecini, nu mai vorbesc. Stau de mai bine de 2 ani intr-un apartament cu chirie şi nici acum nu ştiu cine stă pe palier cu mine (nu mai vorbesc în bloc). Lumea nu salută, e rece şi circumspectă cu oricine se arată mai prietenos.

Chiar credeţi că e bine sa pierdeţi cel puţin 2-3 ore/zi în trafic când aţi putea să staţi cu copiii sau sa citiţi o carte, să ieşiţi afară la o vorbă cu vecinii sau să vă vizitaţi prietenii la o discuţie despre politică? Bunicii mei făceau atâtea lucruri în decursul zilei, ca pare incredibil (şi imposibil) astăzi.

Îmi aduc aminte de surorile Iscrulescu, de cursurile de dans si spectacolele organizate la Casa de Cultură. De antrenamentele de gimnastică şi de volei de unde am învăţat ce înseamnă lucrul în echipă. Oare s-o mai organiza acum concursul “Sanitarii pricepuţi”? Cred ca a fost cel mai fain concurs la care am participat... şi util de altfel. Cu siguranţă nu....!

Şi şcoala pe care am făcut-o....n-am realizat decât când m-am mutat în Bucureşti, în trimestrul II din clasa a 8-a. La Ştei noi deja terminasem materia de clasa a 8-a, cel puţin la română şi matematică, şi făceam pregătire intensă pentru admiterea la liceu. La Bucureşti, nivelul era atât de scăzut, deşi se pare ca era cea mai bună clasă din şcoala respectivă, încă mă plictiseam îngrozitor şi nu reuşeam decât să irit profesorii deoarece ştiam dinainte ce aveau sa predea. Şi când mă gândesc cum i-a spus diriginta clasei (profesoara de romană) mamei mele când s-a dus să mă înscrie că ea nu vrea ca “o ţărancă” să scadă nivelul clasei ei. Şi iată cum “ţăranca” a ieşit prima din clasă, cu notele cele mai mari din toată şcoala la simulările pentru admitere, şi singura care a intrat la liceu acolo unde a vrut (şi încă din prima...?!). D-nei Faur şi D-lui Doboş le mulţumesc pentru asta, pentru ca ne-au învăţat cum să învăţăm şi să gândim logic şi singuri.

Indiferent de cum e acum acest oraş, eu tot îl voi iubi şi îl voi aprecia pentru simplitatea lui şi liniştea pe care nu am mai întâlnit-o nicăieri pana acum. Şi la întrebarea “Şi nu mai ai pe nimeni acolo?” voi răspunde clar si răspicat: “Ba cum să nu, am prieteni dragi care îmi sunt aproape doar gândindu-mă la ei şi ştiu că mă vor vor aştepta întotdeauna cu uşa deschisă şi o vorbă bună indiferent de situaţia lor in acel moment, fără nici o obligaţie si cu zâmbetul larg pe faţă! Sunt oameni care îmi sunt mai apropiaţi decât rudele de sânge, oameni care mă sună primii de sărbători şi de ziua mea, oameni pe care ştiu că mă pot baza oricând, care apreciază mai mult omul pentru ceea ce este!” Oamenii de acolo nu s-au schimbat, doar că sunt subestimaţi iar lipsa alternativelor nu le da prea multe şanse! Mă gândesc mereu că e foarte ciudat faptul că toţi prietenii mei visau sa plece din Ştei...eu îmi doream sa rămân; dar soarta a făcut ca eu sa plec prima şi să ajung acolo unde îşi doreau ei; am făcut liceul, facultatea şi poate am banii pe care şi-i doresc ei; când eu îmi doresc doar liniştea de “acasă”.... şi prietenia lor.

Recitind articolul îmi dau seama că deşi la început am vrut să scriu un articol optimist despre acest orăşel, nu prea am reuşit. Cred că totuşi undeva în subconştient îmi dau seama că vremurile pe care le-am trăit eu s-au terminat definitiv şi basmele nu îşi mai au locul aici. Dar totuşi, atâta vreme cât încă există activităţi organizate de şcoli, de primărie, concursuri, festivaluri etc., cât mai sunt oameni care le pasă, eu cred ca încă mai există o speranţă. De voi, care trăiţi acolo, depinde sa vă îmbunătăţiţi viaţa şi oraşul! Luaţi iniţiativă şi nu mai aşteptaţi ca altul să o facă pentru voi! Cândva era o comunitate unită şi încă mai cred că poate fi!

Cea mai mare bucurie a mea ar fi sa mă pot întoarce la Ştei cândva, să pot să îmi cresc copii în aer curat şi într-o lume mai sigură (poate nu la fel de sigura ca acum 15 ani dar oricum evident mai bună decât capitala). Sper să mai găsesc bunătatea şi veselia de altădată! Doamne ajută!

Ştefania Focşeneanu (Bucureşti, feb.2009)

mai multe poze aici si aici.
Comments
Comentariu nou
+/-
Scrieti comentariu
Nume:
Email:

Titlu:

Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.
alina  - Da   |89.123.162.253 |2009-02-11 17:42:26
Da se mai organizeaza concursul"Sanitarii priceputi"...:P:P:D foarte bun
articolul:):)
elena  - intrebare   |82.84.102.24 |2009-08-26 10:03:37
astilean?
Kalonji  - Letter to city hall 11.02.2009   |79.116.48.78 |2009-02-11 17:48:22
Uitandu-ma peste comentariile postate la “Diverse’’ am zambit contrariat
citind urmatoarele… “Nu cred că acest loc poate fi numit oraş, cel mult un
mic sătuc urbanizat forţat... Este un oraş lipsit de istorie, nu are
memorie...”
Si daca tot a fost urbanizat fortat si detine statutul de oras
“dragi” edili de ce nu-i dati “Cezarului ce-i al Cezarului ?” this is
the question.
De ce ati lasat sa se duca de rapa totul? In viziunea mea
sunteti direct raspunzatori pentru situatia in care este acum orasul! Nu pot
spune ca a Steiul a excelat vreodata prin ceva anume dar de bine de rau cu
aproximativ zece ani in urma, rula un film in fiecare duminica, avea un strand
relativ ok, avea o discoteca (asa cum era, dar exista) obiective care momentan
nu exista sau sunt lasate in paragina…Apropo eu de multe ori cand am trecut
prin strand si am vazut o doza de suc sau o punga pe alee, am luat-o si am pus-o
in cosul de gunoi. Dumneavoastra dragi edili de ce nu puteti sa ingrijiti macar
ce mai avem in acest orasel? Renglotii ( Prunii rapciugosi ) si nucii din strand
de ce nu pot fi inlocuiti? Trotuarele de ce nu pot fi asfaltate din nou? Cele
doua bazine nenorocite de ce nu pot fi renovate si ingrijite ca odinioara?
Strandul arata deplorabil!!! Eu unul nu mi-as putea tine ziua de nastere
intr-un asemenea loc…Dumneavoastra dragi concetateni ati punea???
In schimb
imi place nespus de mult afectiunea si devotamentul care il afisati fata de oras
de fiecare data cand va calca ‘’pragul” vreo oficialitate.
Imi place cum
mobilizati forta de munca existenta si demarati in tromba lucrarile
administrative superficiale. Cand zic superficial stiti bine la ce ma refer (la
munca prestata de cei ca voi dragi edili) adica vopsirea marcajelor rutiere doar
pe Str. Cuza Voda (Centru), zugravirea numai primelor doua rondouri de flori
(suruburi) de la statuie spre sala de sport, stegulete doar pe stalpii aferenti,
respectiv pe unde trec oficialitatile… Cei din oras stiu bine acest lucru iar
cei care contesta cele zise de mine sunt fie orbi fie mana in mana cu edili…

Pentru situatia in care se afla orasul momentan, o parte din vina o au si
cetatenii acestei comunitati care confunda mersul la munca si rezolvarea
problemelor cotidiene cu mersul la Biserica…Nu zice nimeni sa nu fi evlavios
ca doar si sarlatanii astia de preoti ar traii pe langa noi. Evlaviosii ar fi
bine sa constientizeze faptul ca munca (indiferent de natura ei) ajuta de o suta
de ori mai mult decat ingenuncheatul intre patru pereti …(nu vreau sa detaliez
mai mult acest subiect pentru ca nu as vrea sa intru in polemici cu vreun
indoctrinat religios, fiecare crede in ceea ce vrea …)
Ce bucuros as fi sa
vad echivalentul enoriasilor care frecventeaza duminica de duminica
‘’beserica” pe strazile orasului facand curat, maturand, plantand flori,
curatand albiile crisului negru si crisului baitei de pe teritoriul orasului
…dar nu ai cu cine, vorba reclamei niste tarani…
Singurul lucru care mai
poate fi spus despre aceasta comunitate este ca… a scapat de sub control si a
luat-o la vale… sa va spun din vina cui???

Ps: Astept apostrofari
Dan Kapeller  - AVETI DREPTATE!   |79.113.70.87 |2009-02-12 10:26:14
Din pacate aveti dreptate! Pana acum 2 ani cand am stat in acest oras , am
simtit acelasi lucru,eram corespondent la presa locala si de multe ori atacam
putin ,pe buna dreptate ,de cele mai multe ori am fost atacat de cei din
defuncta primarie,eu consider ca atita timp cat IOAN LUCACIU este primar nu
exista resursele mentale de a evolua!Spun asta cu regret , in perioada DOMNULUI
PRIMAR ONEA il ataca inclusiv la sedintele de consiliu local,sau chiar pe la
spate,jocuri de culise murdare de care nimeni nu a a vut de castigat doar ORASUL
STEI(de pierdut),de care toti cei care azi ne aducem aminte , probabil il privim
cu o anumita doza de nostalgie!
Stefania Focseneanu  - de acord :-)   |13.20.137.12 |2009-02-12 15:22:34
Ai perfecta dreptate....din pacate!
Dar totusi am observat mici imbunatatiri
cand am fost anul trecut la Stei, fata de acum 5 ani.
Problema e ca se pare ca
in lupta pentru putere orasul e cel care pierde cel mai mult.
Nici in Bucuresti
asa zisii politicieni nu sunt mai breji, dar macar au invatat ca lumea ii
voteaza daca fac lucruri pentru oras (spatii verzi, modernizare parcuri, locuri
de joaca (foarte dragut amenajate) pentru copii, amenajare piete samd).
Si de
aici parca si lumea e mai atenta in ce mediu traieste (sau poate e doar o
iluzie).
La Stei problema e ca nu se acorda atentie lucrurilor care ar face
oamenii sa mai vrea sa stea (un strand, sau chiar un lac amenajat cu gust, o
casa de cultura unde sa ruleze filme si sa aiba loc spectacole; cu alte cuvinte,
poate mai multa hrana pentru suflet. Exemple ar mai fi, dar timp de scris nu mai
e :-(
Mai vorbim si altadata!
Valentin-Florin Petre  - Stei, frumosul Stei   |217.194.34.103 |2009-02-27 15:36:53
Sa sti ca toti care am plecat de acasa traim si impartasim aceleasi sentimente,
cu totii ne aducem aminte de frumoasa copilarie ce ne-am petrecut-o in Stei,
fara griji, aer curat, mancare buna, si ce era mai important era faptul ca
traiam intr-o lume sigura, la care vegheau batrinii orasului. Si eu am spus ca
nu am de gand sa raman departe de casa, si ca nici in ruptul capului nu vreau
sa-mi intemeiez o familie intr-un oras mare, dar din pacate deocamdata asta e si
trebuie sa ne continuam drumul in viata, si poate ca intr-o zi o sa ne unim
fortele toti si o sa facem ceva din orasul Stei.
si sa stiti ca Steiul este
foarte cunoscut in lume. Va salut pe toti.
bil   |89.123.154.131 |2009-02-27 15:44:25
Sa-l facem atunci si mai cunoscut: prin festivalul de muzica "TU DI
EIRPORT" (suntem cativa idioti pe aici care ne dam coate unu' altuia, poate
cine stie). Vale, te bagi?
Anonim   |92.81.73.157 |2009-03-16 14:44:48
Si eu sun plecat din Stei de vreo10 ani ,si tot in Bucuresti ,ai dreptate te
apuca nostalgia
In poze apari cu Cornel Junc, Horica Oroianu si pe ceilalti ii
stiu dar numai tin minte cum ii chiama
Stefania Focseneanu   |13.20.137.12 |2009-03-19 11:10:18
Ai dreptate, acum imi amintesc de ei.
Si cum te impaci cu viata de
Bucuresti?
Mai ajungi pe la Stei?
Anonim   |91.105.78.182 |2009-05-14 01:25:43
Pe Stefana o stiu "de la mine din curte", venea in vizita cu D-l Dinca,
mereu (sau mai mereu) cu bicicletele, era mereu vesela, cel putin eu mereu o
stiu rizind.
Frumos scris!
P.S.: ai avut niste bunici extraordinari, Dumnezeu
Sa-i Odihneasca!
PS2: in poze sunt Leninishtii (Luci Axente, Seba Gutz, Tudorel
Balmosh, Bebe Stanciu, Cornelush Junc, Horica Oroianu, o papusha :) ) iar in
cealalta poza mai apar Mitza Stanciu, Radu Aron.
Stefania Focseneanu  - :-)   |13.20.137.12 |2009-05-19 16:34:10
Da, intr-adevar radeam tot timpul, si asa sunt si acum, extrem de vesela si
plina de viata (cel putin asa spun ceilalti despre mine :-)).
Au fost niste
oameni extraordinari si sper sa le seman macar in parte. Oricum ei m-au invatat
sa fiu asa, sa rad si sa ma bucur de toate lucurile marunte din viata si nu
exista zi in care sa nu imi aduc aminte de ei si sa le multumesc ca m-au facut
omul care sunt azi.
Anonim  - rectificare   |92.41.146.160 |2010-01-16 10:03:20
Cind am scris prima data despre cei din poze, am scris de Luci Axente, insa cel
din poza nu e Luci Axente, e Costel Mihai.
Stefania Focseneanu  - multumesc   |13.20.137.12 |2009-05-21 11:43:55
Va multumesc din suflet pt. pozele postate.
Eu nu stiu daca le am, sunt foarte
vechi, in ele apare si matusa mea Cristina, care acum e in America. In alte doua
apare si bunicul meu, cand era tanar.
Seba, te pup si iti multumesc. Nu ai idee
ce bucurie mi-ai facut. Pup-o si pe mama ta din partea mea.
admin   |89.123.146.5 |2009-05-21 11:52:43
vezi ca am postat si pe blog.stei.ro cateva poze de la tine
constantin de la niotin  - impresii   |85.122.15.81 |2009-10-13 15:10:06
D-na Stefania...ma bucur din tot sufletul pentru gandurile scrise in aceasta
pagina...e adevarat ca Steiul candva era o bujuterie, nu stiu daca stiti a fost
pe locul I in tara la capitolul curatenie, frumusete, verdeata si lista poate
continua...e la fel de adevarat ca Steiul acum trece printr-o perioada mai
delicata...dar va renaste cu siguranta, stiu si simt asta! Cu stima si respect
pentru fii si fiicele Steiului ori unde va-ti afla!
Mihai Stanciu  - Nostalgii   |89.123.40.70 |2009-05-29 11:20:22
Draga Stefana, ca eu asa iti spuneam, fara "i", abia acum am citit
articolul tau, si ceilalti sper ca au facut-o deja, fiindca le-am retransmis
email-ul pe care si eu l-am primit de la Darie Aron! Este emotionant, desigur,
amintirile sunt uneori chiar dureros de placute in comparatie cu vremurile
prezente... Iar tu scrii ca un inger, cu atata pasiune si din adancul
sufletului! Iti impartasesc intru totul mesajul, si m-as bucura sa te revad
chiar la Stei, desi si eu sunt plecat de peste 20 ani, dar poate cine stie, ne
sincronizam cumva... Aproape ca nu imi mai dezlipesc ochii de la poza in care eu
te remorcam in "lada cu roti" special conceputa pt. tine!
Scrie-mi,
daca vrei, pe office@banatech.ro, sa mai tinem legatura!
Salutari mamei
tale Cristina, mi-e dor si de ea!
Te pupa Mitza Stanciu.
Gresala indreptata...  - Gresala indreptata...   |89.123.40.70 |2009-05-29 20:05:22
Scuze Stefana (!), mama ta este Anca, si nu Cristina, sper sa nu gresesc nici
acum numele, asa cum eronat (de emotie, vazand pozele) am scris in primul meu
mesaj, dar si ei si matusii tale Cristina le transmit toate cele bune!
Astept
vesti de la tine!
Stefana  - :-)   |13.20.137.12 |2009-06-01 14:41:20
Ceau, Mitza!
Nici o problema! Intr-adevar Anca e mama mea. :-). O sa le
transmit urarile tale, de asemenea va pupam pe toti!
Salutari alor tai. Bebe ce
mai face?
fan Bebe   |92.41.32.194 |2009-06-01 22:39:18
Bebe e bine, la Oradea, insurat, are 2 superbi copii - gemeni(baiat si fata)! E
... neschimbat, imposibil sa nu il recunosti daca il vezi.
stefana  - :-)   |13.20.137.12 |2009-06-02 14:35:44
astept poze :-)
mihai olenici  - pe vremea cand era dr. petru groza   |85.122.61.67 |2009-06-03 14:57:39
pe vremea aia era orasul dr. petru groza. era oras, intr-adevar. si era
civilizat. si nu pentru ca se numea asa. ci pentru ca oamenii care il locuiau
erau oameni civilizati. au fost oameni care au facut educatie, au facut cultura,
au "modelat" - in sensul cel mai bun - generatii intregi de tineri,
indiferent ce ocupatie au avut oamenii aia.
ar fi multe nume de dat, ca exemplu.
dar, parca are mai mult farmec sa le insiram atunci cand ne intalnim, cei de
atunci si le insiram, numele acestea si amintirile, ca si cum incercam, de fapt,
sa ne regasim pe noi intr-un timp care nu mai e.

astazi este stei. o localitate
cu un pronuntat iz de pasunea satului.

salutari tuturor!

mihai olenici
Anonim   |92.41.93.25 |2009-06-03 21:28:38
Da, astazi este Stei! Insa nu e de vina cineva anume, s-au schimbat vremurile,
acum sint alte mentalitati, acum sint alte prioritati! Problema asta nu e doar a
Steiului, e a intregii tari, la fel vei intilni oameni din diverse colturi ale
tarii care isi vor aduce aminte "nostalgic" de "pe vreamea
noastra"! Mereu vor fi amintiri placute indiferent de cine le deapana! Insa
Steiul s-a schimbat, din pacate in "mai putin bine"!
Da, Petru Groza a
fost un oras in care s-au adunat, cu mult noroc as zice, oameni care au
"sfintit locul", au venit multi intelectuali, s-au format oameni si
caractere, pe orice plan. In orice rau exista si un bine, la fel cum in orice
bine existe si un rau! Dar ma simt nevoit sa ma repet: s-au schimbat vremurile!
Sint multi, ma includ si pe mine, cei care spun ca oamenii pleaca din Stei spre
alte meleaguri, dar in acelasi timp nu pot sa dau o explicatie la intrebarea:
te-ai intoarce in Stei !? As fi tentat, emotional, sa zic DA! Insa stiu ca acest
raspuns ar fi sentimental, bazat pe amintire! Pe amintirile frumoase in
special!
Vorbesc cu tinerii care acum sint in liceu, la Stei, vorbesc e un fel
de a spune, ca discutam pe messenger! Imi spun ca abia asteapta sa plece din
orasul asta de "rahat". Incerc sa ii inteleg! Insa spre deosebire de ei,
noi astia care depanam amintiri am avut ceva magic!
Am avut o copilarie in
adevaratul sens al cuvintului. Am avut strand, am avut Cris, am avut lac, am
avut munte, am avut pesteri, am avut sport, am avut profesori care sa ne educe
si sa ne faca sa gindim, am avut autogara plina cu oameni care veneau sau plecau
de la servici, am avut mere si cirese shterpelite de prin gradinile vecinilor,
l-am avut pe Vasui, pe Baroca, spaima copiilor, pe Noni si Floritza din
Dragoteni, am avut tiganii care daca nu eram cuminti eram facuti cadou de catre
parinti, am avut Sala unde jucam volei, "tirindu-ne ca o rima" sau
"omida" sub ochii lui Frese, am avut fluieratul d-lui Odesteanu si acel
indemn "bine fetele", am avut ocrotirea d-nei Jeni Tocoianu, atit baieti
cit si fete, a d-lui Turcu, pe plan sportiv, pe plan recreativ a fost d-l But
(sa-l odihneasca Dumnezeu!) cu Speodava, karting cu d-l Lascau, parca,
aeromodelism cu d-l Dobos, am avut ... aeroport fratilor. Va mai aduceti aminte
cum se imprastia azotul!?!?
Si daca nu ama vut ceva in Petru Groza, era in
imprejurimi: Pestera Ursilor, Valea Sighistelului, Hotarelul, fragute, mure,
afine, plopi inalti ca sa nu ne "iradiem", am avut meciurile de champion
league dintre Mineru si Otelu, cu seminte din pahare de sticla de preferat ca
alea de lemn te inselau la "oca", am avut Balul Bobocilor cu Bitea dj si
Gogon break-dancer! (Decebal, imi pare rau de ce ti s-a intimplat in acea vara
la mare!!!!), am avut casa de cultura cu filmele indiene, va mai aduceti aminte
ce cozi erau la bilete? Va mai aduceti aminte ca in Stei a rulat film cu
ochelari 3D? Ca in vremea aceea a fost Cenaclu Flacara, au fost spectacole la
Lioara, au fost nunti in corturi si lumea era mereu optimista!
Acum ... nu stiu
daca asa ceva mai e de actualitate, am vazut sala de sport cea noua, primaria e
un kitsch, dar macar exista, pe vremuri era si ceasul electronic cu melodie din
ora in ora! Acum e totul amintire! Si cred ca totul se intimpla pentru ca nu
sint suficienti de multi oameni cu personalitate, nu este o entitate valoroasa
si mai ales numeroasa care sa anime tineretul. Asa ca sura de animare e
TV-ul/internetul.
Si nu din cauza lipsei banilor se intimpla toatea astea,
pentru ca "pe vremea noastra" strandul era "eftin", mai ales ca
puteai sa ai o mica intelegere cu "tanti de la poarta": ma duc pina
acasa sa maninc si ma intorc imediat, ma lasati!? Duuu-te pruncu tantii!!! Sau
mai erau biscuitii inmuiati la apa de la robinetul de la dushuri, eugeniile
super hranitoare si renglotele/corcodushele din curtea strandului. Nu costa mult
o disractie la iarba verde: clisa, ceapa, pita si un foc gaseai repede. Aveai ce
face si vara si iarna, aveai mereu ceva de facut, indiferent unde: stadion,
curtea scolii, strand, poienitza, lac, aeroport, Padis, Sighistel, Lunca, Izbuc,
sau macar in centru, la cinema, librarie sau pompieri.
Dar sint alte vremuri
acum, alte aprecieri ale posibilitatilor oferite de lumea nou, nu am ce sa
critic, ma bucur si eu de aceste posibilitai, chiar si acum cind scriu aceste
rinduri, stau comod la distanta, tastez si ascult muzica preferata, care va
asigur ca nu e din "top fortii" sau radio Europa Libera, nici de la
unguri de la zenebutik sau din benzile lui Tzucu ! OOo, Tzucu-te! Prima
discoteca!
V-am plictisit?
Va urez sa fiti oameni buni in fiecare zi, sa nu
uitati ce ati fost si mai ales de unde ati plecat!
P.S.: daca imi aduc aminte de
ceva care sa nu fie amintire placuta legata de stei, o sa mai scriu, desi nu
cred ca ar fi ceva!
elena luncan  - sint curioasa   |94.36.187.20 |2009-08-25 22:23:41
cum n-ai uitat mai nimic din toate lucrurile bune care se intimplau pe
vremuri,sint curioasa cine esti.si placut surprinsa de tot(sau aproape)ce-am
citit in seara asta.imi pare rau ca n-am stiut mai demult de existenta acestui
site.si bravo stefaniei ca a declansat asta cu articolul ei!
Anonim   |94.197.72.154 |2009-08-31 21:44:01
prieten cu doru! :))
biiine, fie, si cu cipri!
si cu seba
si cu bebe
si cu
mitza
si cu aron (toti 3, radu, darie si ionut)
si cu simo
si cu ... stefania
si
... a rivederci
elena  - raspuns   |89.123.143.239 |2010-02-20 22:51:59
citi ani poti avea ?
oare ma cunosti ? oare te cunosc ?
toate acestea se
petreceau pe vremea mea.
am plecat la 14ani din Stei dar m-am intors la fiecare
vacanta cu emotia de a-mi regasii vechii prieteni asa cum i-am lasat (sinceri si
plini de viata ).
Am plecat de multi ani din Stei ,am cunoscut oamenii lui din
anii copilariei mele si este in sufletul meu pt.totdeauna.
Copilaria mea a fost
minunata chiar si adolescenta,....din pacate nu pot intoarce timpul .
Uite !
vreau sa vad dacacinrva ma recunoaste :
Ma numesc: Lena
am locuit pe Lenin
am
facut liceul in Oradea
m-am reintors la Stei din pacate pt.mine la vremea
aceea.
Am lucrat la laborator pt.putin timp ...
Englezu'   |94.197.39.133 |2010-02-21 15:40:03
Mai, acum m-ai cam pus in dificultate. Eu credeam ca e vorba de Elena Dan, sora
cu Doru', va stiu de pe Lenin si apoi de pe Garii. Insa ceva "nu
pushca", eu stiam ca ai facut liceul la Stei, parca d-l Gheorghe Ardeleanu
ti-a fost diriginte, iar inainte de a pleca din tara te stiu mai mereu impreuna
cu Mirela Cotrau, Sanda Aron, Simona Solomie, Dan Talpos, d-l Frese.
Daca e
vorba de alta Lena (Elena), posibil sa fie tot de aceeasi virsta cu Elena Dan,
si tu ai stat tot pe Lenin in BV-uri, mai ai o sora mai mica, si ai fost colega
cu Anca Corci (Skeli). Aveai parul lung si cret. dar nu iti stiu numele de
familie.
elena   |89.123.143.239 |2010-02-22 13:58:48
Din pacate n-ai nimerit...
N-am nici sora nici frate
Englezu   |94.197.4.99 |2010-02-22 19:17:45
N-am nimerit, dar te-ai cam infiltrat peste comentariul pus de Elena Luncan, de
aici si confuzia. Poate te stiu, as zice sigur te stiu, dar numai cu detaliu am
locuit pe Lenin nu te "localizez".
Oricum, bun venit pe-aici!
Anonim   |85.122.61.192 |2010-03-22 01:00:40
Leni din Bl. 4, parter?
elena   |92.84.196.145 |2010-03-22 08:55:11
Da , chiar eu
N-as fi crezut ca cineva si-aminteste de mine.Oare cine?ma ajuti
?
Anonim   |85.122.15.105 |2010-03-22 09:29:29
Trimite-mi o adresa de mail sau un numar de telefon si o sa ai o surpriza, cred
eu placuta.
elena   |92.84.196.145 |2010-03-22 12:39:17
adresa mea este : lena.kuibus@gmail.com
stau prost cu rabdarea...abia
astept
tot anonim  - raspuns-elena   |79.113.1.81 |2010-03-23 09:29:06
....pe scara cu Ramona Valceanu?
elena   |92.84.196.145 |2010-03-23 13:37:58
da,pe scara cu Ramona.
Pe primul anonim l-am descoperit,si tare as fi curioasa
sa-l descopar si pe "tot anonim "
Ce zici se poate ?
si prenume  - Alte amintiri   |92.41.93.25 |2009-06-03 21:49:46
Piata de Bins, blugii zico, plantele medicinale ce trebuiau aduse la scoala,
frunze de dud pentru viermii de matase, fructele de padure care ori le aduceai
culese de tine ori mergeai cu clasa pe coclauri, practica agricola de inceput de
an in special la cules de porumb. Mitza cu bicicletele, trasul cu cornete prin
tevile de "tuberman" smulse de prin blocurile in constructie,
puscatorile, petarzile confectionate si care lasau urme pe peretii blocurilor,
panoul cu boxeri din centru, cu Nutz pus si el acolo (salut Dane), libraria,
magazinele de la pompieri de unde Bebe mereu isi lua ceva care "era ultima
bucata" (bine-nteles ca mai erau si altele, citeodata). Va mai amintiti de
serile de toamna-iarna cind de la 7 seara la 9 seara, parca, se lua curentul?
Ce vremuri dom'le!
Am vazut recent chioscul de ziare din centru :)). S-a
modernizat, e termopan, dar e pe acelasi amplasament!
nU mai stiu ce sa scriu,
mai astept completari!
Anonim   |85.122.61.67 |2009-06-04 08:19:54
unde sunt cei care, de-alungul a generatii intregi, au sfintit locul? intrebare
retorica, evident. aceia erau oameni din oras care erau legati de oras. pentru
care orasul si oamenii lui insemnau ceva.
sentimentul meu este ca vremurile bune
ale orasului au trecut. acum e o localitate care nu mai e a locuitorilor ei ci a
oricui vrea sa schimbe pasunea pe asfalt si atata tot.

mihai olenici
Stefana  - multumesc   |13.20.137.12 |2009-06-04 16:42:52
Imi dau seama ce multe lucruri interesante faceam cand eram mici. de unele
dintre ele am cam uitat, si desi pentru mine au trecut doar 14 ani de cand am
plecat din Stei, in momentul asta mi se pare ca toate s-au intamplat acum o
vesnicie. Citind ce ati scris voi, nici nu imi vine sa cred ce si cate faceam
cand eram mici. De fapt uimirea e mare ca le-am uitat, dar betoanele din
Bucuresti se pare ca au acest efect, din nefericire.
Pentru mine insa Steiul va
ramane deosebit, chiar daca s-a schimbat. Normal, din cauza amintirilor, dar si
pentru linistea pe care o ofera. Cei care stati acolo o sa spuneti ca nu e deloc
linistit, dar veniti sa stati cateva zile in Bucuresti si o sa va schimbati
parerea; dupa cateva luni o sa va schimbati si voi ca oameni, si va garantez ca
nu in bine. Din pacate, traim vemurile pe care le traim, si ce e mai trist e ca
prin comparatie ne dam seama ca e mai rau. Noi am prins vremuri frumoase si
ne-am trait copilaria, generatiile de dupa noi insa nu isi dau seama ca peste
ani cand se vor uita in urma, nu vor avea ce povesti. Sau daca blackberry-ul,
NFS si Quanter Strike si toate gadgeturile care ne-au invadat mintile pot
constitui amintiri din copilarie, nu va suparati dar e de plans. Am ramas
socata sa o aud pe fetita unei colege de servici rugandu-si parintii cu lacrimi
in ochi sa ii cumpere ultimul tip de telefon Nokia. Se pare ca prietena ei de la
scoala primise unul cadou de ziua ei si picea nu vroia sa fie mai prejos. Si
are doar 9 ani. Dumnezeule mare! La varsta ei eu ma rugam de bunica sa imi dea
100 lei sa imi cumpar seminte de la tiganca din fata de la laborator.
Dar cine
e de vina pentru asta? Parintii, deci in mod ciudat generatia nostra!
admin  - Despre nostalgie   |89.123.143.52 |2009-06-04 18:30:34
Ma bucur ca articolul Stefaniei are un asemenea feedback. Am citit mai mult
printre randuri raspunsurile, unele mai anonime ca altele. Un singur lucru e
sigur: toti sunteti prinsi in capcana nostalgiei. De timpul trecut suferim cu
totii, indiferent ca devenea acest oras metropola sau cel mai evoluat din
europa. Era la fel, aceeasi simpla chestie psihologica: NOSTALGIA. Deci va rog
nu mai impartiti vine in stanga si-n dreapta pentru ca un lucru e cert: exista
un "mers al lucrurilor" si cu siguranta copii de azi vor fi nostalgicii
de maine.
Anonim   |85.122.61.115 |2009-06-04 21:53:24
draga administratorule, dupa cum probabil ai observat, schimbul de mesaje a mers
pe doua directii - "ce oras eram odata" si "ce chestii faine faceam
cand eram mici, in orasul asta". din pacate, nici nu e nevoie sa fii
nostalgic ca sa realizezi cu usurinta ca, pe zi ce trece, actualul stei e tot
mai putin oras. "vina" impartita in stanga si dreapta nu e legata de
nostalgii ci de nevoia de a trai din nou intr-un spatiu civilizat, unde oameni
civilizati fac sa se intample lucruri civilizate. ceea ce nu se intampla acum,
in stei. iar faptele si intamplarile insirate la capitolul nostalgii - tin de
un stil de viata care, da, e de domeniul trecutului insa era mai putin poluat,
agitat, deraiat, confuz. daca iesi acum, dupa-masa/seara in stei "se sparie
gandul" de fauna ce-si tureaza motoarele pe strazi, cu viteza si cu tupeu de
neam prost. si, nu stiu, da' parca pe vremea nostalgiilor ,cei din generatia mea
(si din cele apropiate) parca nu nici erau asa agramati si nici de marlani nu-mi
amintesc sa fi bantuit liber, pe strazi si prin tot felu' de locatii. si inca
ceva, draga admin-ule (pentru ca sa zic asa), pe vremea aia, pe strada lenin sau
in curtea strandului (da, da, ce rengloti erau acolo!) se canta la chitara din
andries si "celelalte cuvinte" iar la casetofon se asculta pink floyd si
jethro tull. nu stiu daca tu ai "prins" chestiile astea. trebuie sa fi
fost mic. si, cand eram eu mic, pe strada mea, in spatele unui bloc unde si acum
exista un chiosc cu bancute, se canta phoenix. caietul "studentesc" ce
contine scrise versurile pieselor era o piesa grea...

a, era sa uit. la casa
de cultura - la cinema, se vizionau filme. acum, sala mare e decorata intr-un
stil schizo-retardat greu de inteles dar relativ usor de explicat. pe vremea aia
tanti cuc vindea biletele iar tanti kati era cerberul de care nu puteai trece si
intra in sala, fara bilet.

dar sunt atatea de povestit despre anii aia plini
de romantism!...
proadmin  - proadmin   |92.41.62.234 |2009-06-04 23:37:26
Eee, nici chiar asa, nu e de vina adminul! Hai sa ne rezumam la amintiri! Am mai
zis-o si o mai zic: nu exista o vina a cuiva, exista doar o schimbare de
vremuri! Sint convins ca si cei care acum isi traiesc copilaria au clipe
frumoase! NUmai ca aici scriem cei care tinjesc dupa acea perioada, cred!
O
seara placuta!
Stela Simon, Timisoara  - nostalgie   |79.114.70.213 |2009-06-22 12:10:53
Ma bucur sa descopar orasul copilariei mele , felicit administratorul acestui
site si astept poze, cat mai multe poze , vechi si noi pentru sufletul
meu...Iubesc acest orasel in care mi-am petrecut cativa ani ai copilariei mele,
intr-un bloc de pe strada fosta 23 August, care era gard in gard cu
strandul...oh, strandul unde paznic era nenea Labrau, care ne dadea voie sa
intram gratis si sa ne jucam la nisip...liceul cu gradina unde culegeam
floricele, laboratorul unde gaseam carbit si faceam " experiente",
trotuarele pe marginea carora faceam placintele de nisip dupa ce trecea
stropitoarea, matineurile de duminica dimineata...Anii copilariei mele in Stei
s-au derulat intre 1957 si 1967.Iubesc acest oras! Fiti mandri de el! Ma intorc
cu placere intotdeauna acolo...doar ca sa-l vad, deoarece nu mai am pe nimeni in
acest oras...
sorin  - nostalgie....   |212.117.153.181 |2009-07-13 21:40:45
stefania,am citit cu placere si in acelashi timp si cu emotie tot ce-ai scris
despre "dr.petru groza":)pe bunicul tau l-am cunoscut si vazand pozele
mi-am adus aminte si de mama ta.m-a distrat treaba cu"surorile
iscrulescu"(una din ele e mama mea)dar am inteles ce ai vrut sa spui.si pe
mine ma apuca uneori dorul dupa vremurile copilariei.mi-e dor de multe lucruri
si-mi aduc aminte cu placere de orele petrecute alaturi de blocul in care ai
locuit ,pe "lenin",unde vara jucam ore-n sir tenis cu piciorul cu fratii
druta,dodi oroianu si multi altii de care nu-mi amintesc acuma,de tenisul de
camp jucat pana la ore tarzii cu sfoara intinsa intre stilpii de curent
electric,de meciurile de volei disputate in sala de sport si de multe altele.am
fost anul trecut si plimbandu-ma pe strazi am incercat sa-mi reamintesc cum
arata orasul pe vremea copilariei mele,cu plopii inalti ,cu pomii fructiferi pe
23 august,cu meciurile de fotbal din curtea scolii,de noptile pierdute pe
scarile salii de sport la o barfa cu prietenii...doamne,ce vremuri minunate au
mai fost...m-am uitat peste poze si in afara de fratii stanciu si mama ta,din
pacate n-am mai recunoscut pe altcineva.desi ,personal nu te cunosc, tot ce- ai
scris despre oras se vede ca vine din suflet si-mi pare bine ca nu l-ai uitat
dupa ce te-ai "facut"bucuresteanca:)iti doresc numai bine, sanatate si
poate vreodata o sa putem sta de vorba despre vechiul"dr.petru
groza"
salut tuturor steienilor,sanatate si toate cele bune!
sorin  - ajutor...:)   |212.117.153.181 |2009-07-13 21:44:37
poate ma ajuti putin...in ultima poza i-am recunoscut pe mama ta,mita,bebe si
...cine-i baiataul de langa bebe?
Anonim  - sper sa te ajute   |92.41.94.20 |2009-07-16 00:35:36
cred ca te referi la poza 3, daca da, baiatul e Seba (Sebastian Gutz), aka
Shoiba, e intre Bebe (Liviu) si Mitza (Mihai) si, cred, poza e facuta la Gara,
podul peste Crisul Negru, spre Hotarel, cei din poza stau cu fatza spre
Hotarel.
Desi ... se poate sa te induc in eroare, dar eu asa cred ca asta e
locatia.
sorin  - merci...:)   |212.117.153.181 |2009-07-25 20:54:54
incerc sa-mi aduc aminte de familia gutz,dar din pacate nu reusesc...banuiesc
c-au locuit(sau mai locuiesc)pe lenin...de podul de la gara nici atita:)la
pescuit mergeam prin sat,pe langa fostul internat de la sc.de soferi,pe la gara
n-am ajuns niciodata:)))))oricum merci pt.ajutor.sa ai o sapt.placuta ...
Anonim   |94.197.7.115 |2009-07-26 21:50:38
ooof, Sorin! pescuit pe riul Baitza e cam mult spus!
Da, au locuit/locuiesc pe
Lenin, dar cred ca daca il vezi pe Seba sti sigur cine e, mai ales ca nu e chiar
un necunoscut, plus ca daca frecventai Leninul si ii stiai pe Bebe si Mitza,
sigur il sti si pe Seba! Desi cred ca erai mai mare, in virsta, ca vad ca scrii
de Drutza si Dodi Oroianu!
NU cred ca nu ai ajuns la podul de la Gara, adica imi
e greu sa cred ca nu ai fost niciodata spre Hotarel, peste Crisul Negru!!!!

Toate cele bune!
diana  - Steiul...   |86.125.9.142 |2009-07-31 15:43:54
Si eu sunt o "vinitura" in Bucuresti de cativa ani, de putin timp cu
acte in regula. Mi-a placut articolul Stefaniei - adevarat. Insa pe vremuri, cei
"cu studii" se intorceau mai des acasa, sau cel putin de sarbatori era
plin orasul; iar acum, din pacate, din ce in ce mai rar...Eu am ajuns destul de
des acasa, insa de fiecare data constat cu mahnire ca nu mai ai ce sa faci in
afara de a te muta de la o terasa la alta. Iar primarul asta...off...nu mai
scapa lumea de el ca de raie.
Anonim   |92.41.250.153 |2009-08-02 23:53:16
Problema e ca oricine va ajunge la Primarie, orasul nu va mai fi ceea ce stim
noi ca era, ceea ce a reprezentat pentru noi!
Mihai Olenici puncta fff bine ce
inseamna Steiul: "acum e o localitate care nu mai e a locuitorilor ei ci
a
oricui vrea sa schimbe pasunea pe asfalt si atata tot."
Nici un politician
nu va face ceva pentru urbe, pentru populatie, pentru datoria ce ii e investita
prin vot! Totul e o lupta de a pune mina pe conducere si apoi de a o mentine
(cei care o au) sau de a o redobindii (cei care au avut-o), dar de suferit,
sufera populatia, ca deobicei!
In trecut, omul sfintea locul! acum insa ...
interesul poarta fesul!
Diana  - Rugaminte pt Admin   |86.125.9.142 |2009-08-14 12:00:36
Nu ai putea cumva sa deschizi un forum pentru cei care vor sa isi scrie parerea
despre ce a fost, ce este, etc?????
admin  - despre forum   |89.123.186.37 |2009-08-14 21:39:24
cu cat vreau sa fiu mai optimist o gramada imi demonstreaza contrariul; cand 9
din 10 navigatori injura si fac politica nu pre-ati mai vine sa urinezi contra
curentului; asteptam valuri mai bune ?
Anonim   |92.41.250.181 |2009-08-18 00:52:23
pai tocmai asta e valul mai bun!
nu prea s-a facut politica, s-a adus cumva
discutia spre partea gospodareasca a Steiului dar nu s-a sustinut sau contrat
unu candidat de o anume culoare.
(ca o paranteza - chiar tu, admin, ai fost
initiatorul unei discutii politice, pe fatza!)
Insa nu cred ca ar trebui deschis
un forum, cred ca se poate scrie un alt articol si acolo se pot comenta, tot un
fel de forum ar fi!
Felicitari celor care administreaza acest site si sper sa
aveti mereu timp pentru a tine "la zi" www.stei.ro
Toata stima!
admin  - despre.   |89.123.153.170 |2009-08-18 01:01:40
In primul rand marea majoritate nu inteleg notiunea de politica, dar nu despre
asta e vorba. Am mai indicat tuturora ce au un cuvant de spus sa-mi trimita pe
mail ideiile lor si vor fi postate. Dar cum zic - sa aiba ceva de spus - sa aiba
o consistenta oarecare...
wheLL  - frumos!   |85.122.60.31 |2009-08-22 02:53:26
Si mie imi pare rau pentru acest oras uitat de lume, multi ar vrea sa vada o
zona ca aceasta...dar nu suntem apreciati
diana  - ref forum   |86.125.9.142 |2009-08-24 10:49:55
Eu ma gandeam ca pe un forum e mult mai simplu de intrat. Si in acelasi timp se
pot deschide mai multe subiecte, chiar si politica poate fi un subiect.
Mie mi
se pare destul de greoi sa intri pe fiecare articol si sa vezi ce comentarii
s-au facut. Poate un forum de genul softpedia ar fi mai simplu. Poate te mai
gandesti la varianta propusa.
Multumesc frumos
Diana   |86.125.9.142 |2009-08-24 10:58:28
As mai avea o intrebare - exista cumva vreo optiune ca atunci cand cineva scrie
ceva sa primesti o alerta pe mail?
admin  - forum   |92.84.194.7 |2009-08-24 15:08:35
He he, ti-ai gasit si ce forum sa dai exemplu, ala e de vreo 10 ani, lucreaza
vreo 10 oameni la el si valoreaza vreo 10mil$. Pe cand saracutzu de stei.ro
n-are bani "nici sa treaca strada" ... abia iese si el din router cu
chiu cu vai ... Hai ca incerc sa gasesc o varianta de ceva forum mai simplu .
Sunt binevenite si opinii tehnice legate de acest subiect. (situl e in joomla)
elena  - nu stiu daca iti amintesti   |82.84.102.24 |2009-08-26 10:38:30
noi stateam in ''beveu'' in curte cu tine.frate-meu era tot timpul cu seba si cu
corne,si eu cu simona.n-am stiut de existenta acestui site pina acum,cind mi-a
spus doru.nu stii ce bucurie mi-ai facut cu articolul tau.m-am trezit
dintr-odata in mijlocul comentariilor vechilor prieteni.fii binecuvintata pentru
initiativa!ai scris frumos si adevarat,si rezultatul a fost imediat.mai scrie
din cind in cind.m-am trezit in plina atmosfera a vechii strazi lenin si a
vechiului stei.nu cred ca-i vorba numai de nostalgie aici!pina la urma,strada
lenin de atunci era o stare de spirit!si noi toti am fost norocosi sa facem
parte!am citit si contariile anonimului si mi-am dat seama ca de florita din
dragoteni uitasem cu desavirsire!si era un personaj!chiar daca lucrurile s-au
schimbat intre timp,avem acel stei cu noi mereu.si inca traieste,avind in vedere
reactia la ce ai scris.hai sa-l tinem viu!
elena  - ERATA   |82.84.102.24 |2009-08-26 10:42:17
rectific:comentariile
Stefania Focseneanu  - ....si raspunsuri!   |13.20.137.12 |2009-08-31 12:26:53
Trebuie sa va spun ca sunt foarte surprinsa de reactiile pe care le-a avut
“articolasul” meu.
Nu prea imi place sa scriu, eu sunt mai mult omul
actiunii decat al povestirii, dar se pare ca atunci cand scriu sau am ceva de
spus din suflet, nu stiu cum dar imi iese. E prima oara cand scriu asa ceva si
dupa ce l-am trimis mi-am dat seama ca a avut un efect terapeutic asupra mea.
Acum pot vorbi despre Stei fara sa ma doara sufletul, imi aduc aminte cu drag si
bucurie si mi se pare incredibil ca sunt atatia oameni care iubesc acest orasel.
Sincer va spun, credeam ca sunt singura si ma asteptam sa fiu luata in ras de
cei care citeau articolul.
Ca sa raspund la comentariile voastre, o sa va iau
pe rand:
Sorin, pe mama si matusa ta intotdeauna le-am stiut de surorile
Iscrulescu (a fost prima oara cand am scris acest nume, nici nu stiu daca e
corect ). Imi cer scuze de greseala, dar vreau sa stii ca sunt niste doamne
extraordinare si nu voi uita nicioadata orele de dans si de actorie pe care le
tineau. Am invatat sa dansez vals si rap, am avut emotii uriase la concursurile
de la Casa de Cultura… de piesele de teatru sincer nu imi mai aduc aminte
decat de repetitii unde ne distram fantastic. Ma intreb daca voi mai intalni
vreodata oameni cu atata daruire pentru cei din jur ca mama si matusa ta. Tocmai
mi-am amintit de dansul pe melodia lui Mihai Constantinescu : ‘Sus in deal e o
casa” – Am luat locul 2 parca! ….nici nu-mi vine sa cred cate chestii
faceam!!!
In poze nu e mama mea. Este Cristina, matusa mea. Mama mea e Anca si
e mai mare decat Cristina cu 8 ani. La vremea cand au foat facute pozele mama
era déjà la facultate in Bucuresti cred. Dar poate reusesc sa fac rost si de o
poza cu mama mea.
Despre ceilalti din poza vad ca ai primit raspunsul
(multumesc de ajutor ca eu nu mai tineam minte, eram prea micuta atunci
)
Elena, imi pare foarte rau dar nu mai imi aduc aminte de voi. Stiu ca in
“Beveu” langa noi statea familia Baba si iar celalalt apartament era mai
mult nelocuit (la un moment dat au stat 2 batrani care aveau probleme cu bautura
). In celelalt ‘beveu” statea Liliana si Rebeca si inca o familie mai
numeroasa care nu isi lasau copiii sa se joace cu noi  (nu mai tin minte de
ce). Simona statea in curtea de vis-à-vis, in curtea cu fam. Stanciu, in blocul
de langa cel in care statea fam. Toderici? Poate ai niste poze ca numele nu prea
le retin in general.
Si ai dreptate, strada Lenin e o stare de spirit. Cred ca
fiecare generatie a avut gasca ei de leninisti, identificati ca atare: “X”
de pe Lenin!
“Admin”-ule , ai si tu dreptate: copii de azi vor fi
nostalgicii de maine….vremurile se schimba, timpul accelereaza, tehnologia ne
umple viata (intr-un mod pozitiv sau negativ, de noi depinde).Copiii nostri sunt
altfel crescuti, mintea le e stimulata in alta moduri, accesul la informatie ii
face sa se maturizeze mai devreme, dar asta nu inseamna ca nu vor avea amintiri
frumoase, doar diferite. Asa cum si copilaria noastra a fost diferita de cea a
parintilor si bunicilor si asa mai departe, doar ca acum diferentele sunt mai
mari si mai vizibile. Iar mie imi este greu sa ma impac cu ideea.
Se poate sa
suferim de “timpul trecut”, dar cred ca in viata trebuie sa ai niste repere
si nu vad nimic rau in a pastra mereu cu tine amintirea unor vremuri bune,
indiferent ca e vorba de copilarie, adolescenta etc. Pe mine personal ma ajuta
sa merg mai departe atunci cand imi e greu si consider ca asta e tot ce
conteaza.
Diana, referitor la intorsul acasa, e adevarat, dar sa stii ca asta
se intampla cam peste tot.
Parca timpul s-a contractat si nu mai e timp de
nimic. Eu ma uit la mine: mama sta la 3 blocuri distanta de mine si abia daca am
timp sa o vad in weekend. Nici nu vreau sa ma gandesc cat de des as vedea-o daca
ar sta in alt oras. Cat despre mutatul de la o terasa la alta, cand eram eu mica
nici macar nu erau terase, sau era una singura vis-à-vis de librarie…..si
totusi nu ne plictiseam. Ai nostri se vizitau, stateau in curte la aer la o
barfa mica, se plimbau seara prin oras, mai mergeau la cinema….nu i-am auzit
nicioadata plangandu-se ca se plictisesc. Acum insa ne-am obisnuit cu mersul la
mall, la multiplex, cluburi, agitatie….nu e rau, dar e altceva….iar putin
liniste nu strica niciodata, zic eu. Deci pana la urma eu cred ca de noi depinde
sa ne simtim bine. Sunt perfect de acord ca s-ar putea face multe lucruri pentru
Stei, dar momentan asta e situatia. Eu cand merg acolo nu vreau decat sa ma
odihnesc si sa ma plimb, sa stau de vorba cu vechii prieteni.
Cat despre
domn’ primar, nu stiu cat e de bun sau de rau, stiu doar ca oricare altul ar
veni, nu ar schimba mare lucru. De aceea pentru mine politica nu exista, unii ma
judeca pe motiv ca ar trebui sa imi pese, ca e vorba de tara noastra si altfel
nu putem schimba nimic….hai sa fim seriosi! Deci sa lasam politica la o parte
ca putem trai bine si fara ea! (Admin-ule, nu te supara pe mine! )
Deci,
dragilor, revenind la Stei, ma bucur ca v-am cunoscut si indraznesc sa sper ca o
data poate o sa ne cunoastem si personal si o sa depanam amintiri despre
“Ulita copilariei”. Pana atunci va doresc tot binele din lume si va
multumesc ca impartasiti dragostea pentru acest orasel.
Voi reveni cu poze si
va rog in cazul in care aveti si voi poze cu Dr. Petru Groza (orasul ) sa imi
trimiteti pe adresa de e-mail Stefania.focseneanu@xerox.com.
Va pup si mai
vorbim.

Stefana 
Anonim  - O alta amintire   |94.197.72.154 |2009-08-31 20:50:12
Am scris in posturile anterioare ca daca imi voi aminti ceva despre Petru Groza,
o sa mai scriu!

:) Acum ma adresez celor mai in virsta decit Stefania, celor
care s-au nascut prin '70. De ce ma adresez lor? Pentru ca ei au prins acele
vremuri cind mergeai la cofetarie! Da, cind zic cofetarie, lumea se va gindi
automat la cofetaria de linga Restaurantul Ardealul , insa nu e vorba despre
acea cofetarie! si, nu, nu e nici cofetaria de la Pompieri!
Am citit ultima
postare a Stefanei (cum ii ziceam eu) si mi-am adus brusc aminte de magica si
neobisnuita cofetarie Autobuz!
Da, exact, cofetaria care era amenajata intr-un
autobuz, era situata peste drum de Librarie, era un autobuz alb, cu marginile
vopsite in albastru! Si ... era un fel de mini Disneyland, exagerez, stiu, dar
... era din poveste! E drept, pe atunci nici nu stiam ce e Disney. Dar nu asta
conteaza, pentru mine era un loc deosebit, era un loc unde nu conta prajitura,
ci locul unde consumai acea prajitura, nu conta sa bei un pahar de suc ci conta
sa fiu lasat sa deschid EU usa de la "autobuz", apoi sa urc cele 2-3
trepte si sa imi aleg masuta. de restul se ocupau insotitorii, nu era treaba mea
sa cumpar, eu venisem sa consum!
Am sa caut pe net, dar cred ca sansele sint
spre zero, sa vad daca gasesc acel tip de autobuz!
Mda, era deosebit Petru
Groza!
Stefania  - mda   |188.25.107.230 |2009-09-06 14:54:11
Am intrebat-o pe mama de autobuzul-cofetarie si si-a adus imediat aminte. Ce rau
imi pare ca nu mai era si pe vremea mea...!!
admin  - poze   |92.85.160.255 |2009-09-06 16:06:20
o poza ar fi extraordinara. nu are nimeni? sau alte poze ? astept.
cusisan  - Scolit in Stei   |188.27.119.86 |2009-09-06 21:55:18
Gardurile Steiului...placuta amintire!
sorin  - amintiri si multumiri....   |212.117.153.181 |2009-09-11 18:10:31
Draga Stefania,in primul rand vreau sa-ti multumesc pt.gandurile frumoase ce
le-ai scris despre mama si matusa mea.Da,inca la peste 70 de ani se mai mentin
in forma(atita cat le ajuta varsta) si merg de 2 ori pe sapt.la Casa de Cultura
unde organizeaza un fel de curs de intretinere pt.doamnele si domnisoarele care
vor sa arate cat mai bine:)))))
Aha,deci nu este mama ta cea din poza...oricum
seamana foarte bine una cu alta si de aici confuzia...:(
Anonim,sa stii ca
uitasem cu desavarsire de "celebra"cofetarie Autobuz de langa Posta:))Si
eu,ca si cei de varsta mea am fost un fidel consumator al prajiturilor si al
nelipsitului suc galben:)
Imi aduc aminte de zilele cand se primea inghetata
(aia intre 2 foi lica)la cofetaria de langa Ardealul si lasam la o parte orice
alta activitate si fugeam ca nu cumva sa se termine:))))
Amintiri...amintiri si
iar amintiri...
Stefania,la anul viitor am sa vin la Stei si daca printre
pozele vechi am sa gasesc ceva care sa merite,am sa-ti trimit la adresa
mentionata.
Pana atunci ,la toti steienii numai bine,sanatate si toate cele
bune.
Anonim   |92.41.38.108 |2009-09-14 21:09:48
ooo, daa! Inghetata impachetata ca si untul. pina ajungeai sa o
"dovedesti" te faceai tot pe miini si pe fatza, de la inghetata. era de
2 tipuri: de cacao si de vanilie. Parca se chema Fram!
Dar mai stie cineva ca in
Stei erau semafoare!?!?!
In 2 intersectii: cea de linga actuala Farmacie, unde e
tzishnitoarea si mai erau linga spital, parca linga maternitate!
adora   |92.84.196.145 |2010-03-23 13:53:17
din cite vad eu si din cite citesc pe-aici,cred ca tu esti fratele Dacianei
.
Adevarat?
dia  - autobuzul... he he   |77.102.188.183 |2010-06-12 05:08:03
promotia 70 la apel:)
sigur ca imi aduc aminte autobuzul cofetarie. cand
ajungeam acolo cu mama la o prajitura se numea rasfat.
dar poate cel mai bine
imia duc aminte cladirea mica din spatele casei de cultura. libraria. iubeam
locul acela. eram mica de tot si imi era frica sa intru acolo. imi lipean nasul
de vitrina sa vad cartile insirate in raft. era o luem perfecta. iar vis a vis,
era un magazin de confectii de unde imi cumpara mama fustele plisate pt uniforma
de pionieri lol. si pantofii de lac.
erau multe, si erau atat de frumaose....
doamna de pian, invatatoarea mea, d-na florica. proeteneel mamei mele, doamneel:
tarnaveanu, guta, fotache.
marius pit  - Felicitari...   |87.223.16.203 |2009-09-13 13:42:54
Draga Stefana m-a bucurat mult citirea blogului tau... eu sunt tatal lui Florin
Pit din curtea vecina de la Stei, aveti o poza impreuna cu bicicletele cand
erati mai mici. Cele mai frumoase amintiri le pastram in locurile si timpurile
in care am fost fericiti. Intr-adevar cand a-ti fost voi mici a fost probabil
cea mai buna perioada din viata noastra, atat a parintilor (bunicilor in cazul
tau), cat si a voastra a copiilor... A fost o vreme cad Steiul era ca o oaza de
liniste, verdeata si bunastare... M-am bucurat sa aflu vesti despre Cristina
Dinca matusa ta. Am fost colegi la scola generala, iar mai tarziu i-am fost
instructor la scoala de soferi amatori. Iti doresc in continuare numai bine,
sanatate si prosperitate !
Stefania  - multumesc..   |13.20.137.12 |2009-10-06 14:31:34
Buna ziua si ma bucur nespus ca mi-ati scris! Ma bucur ca imi impartasiti
parerea despre Stei.
I-am scris Cristinei de Dvs. si a fost foarte emotionata.
Fiind atat de departe amintirile sunt un punct sensibil pentru ea. Va rog sa imi
spuneti (eventual puteti sa imi scrieti un mail pe adresa
stefania.focseneanu@xerox.com) ce mai faceti, ce mai fac "copiii",
nu mai stiu nimic de ei din pacate!
Cocutz  - Remember   |217.10.196.210 |2009-09-15 14:52:03
Am o multime de poze vechi
o sa le postez spre bucuria vremurilor apuse, dar ma
bucur sa vad ca neuitate!!!!!
Seba,Mitza,Bebe,Nutz,Marius Coldea,Radu
Aron
Costel Mihai,Corne si Simona Junc,CatalinMester....
Anonim   |94.197.30.249 |2009-09-15 18:54:05
Pai si de pe Garii nu ai? Cip, fratii Ardelean, Vali, Losado, fratii Popoviciu,
Hagi si Ciutuga, astia mai de pe la tine din curte!
Cred ca le poti scana si
trimite la admin!
Stiu ca fratele lui Vali, Costi Mocanu, avea laborator foto si
presupun ca are si el poze "de arhiva"!
Anonim   |94.197.30.249 |2009-09-15 19:56:52
ooops! am uitat de Bebe si Horica Turcu, Alina Bodea, Mona Mocanu! Si daca tot
mai adaug, de la Bebe de pe scara mai era Alen si Edi, Katerina si Kakaii plus
putin mai incolo Patcas Alina si pruncu' politzaiului!
Sa trec la blocul
urmator? Acolo stie mai bine adminul, ca el s-a nascut acolo!
Anonim   |92.85.165.224 |2009-09-15 21:26:00
cred ca-l confunzi pe admin.
Anonim   |92.41.153.92 |2009-09-15 22:54:37
Posibil sa-l confund, asta din cauza ca asociez adminul cu Dan Kapeller.
Anonim   |89.123.161.166 |2009-09-16 03:42:59
adminul era de pe 23 august.
Anonim   |94.197.79.18 |2009-09-16 08:52:45
era?
Cocutz  - ..fara   |217.10.196.210 |2009-09-16 12:28:13
Kakaii=Katerina,sora ei mai mica era Ghertra.
Pe scara aia mai statea si Ocsi
Victor Somkereky.
Pe fiul politistului il cheama Cosmin(Dobermanu)....si are 3
fete gemene!!!!!!!!!!!!
Pe Sorin si Mari Bondar cine-l mai tine minte?
Scrieti
si voi numele sa stiu cu cine vorbesc.....prea multi Anonimi
Adevaratul Anonim  - :)   |92.41.128.33 |2009-09-16 20:18:22
De Eci Shonchereche am si uitat! Era ... nu prea inalt, de aia cred ca nu
ieshea in evidenta! Si in plus, el avea bicicleta Mifa!
De la Sorin mincam in
Oradea, Kebab, mai vorbeam cu el despre cate unu altu de prin Stei!
Felicitari
Cosmin. Urmeaza sa echilibrezi balantza, cu baietzi!

Acum, ca tot vorbim de
zona Garii. Pe vremuri, inainte de a se construi acele blocuri, pe terenul ala
era o mina scoala, dotata cu de toate, cam ca o mina adevarata (cred, pentru ca
nu am fost niciodata intr-o mina reala)! Avea vagonetzi, avea o locomotiva
electrica, erau multe tuneluri ... ce mai, o mina in miniatura! Incepea cam de
pe linga sala sportiva a Liceului 2 si se termina cam pe la blocul lui Cocutz!
In timp, insa, a disparut, s-au construit blocurile, s-a restrins spatiul
destinat Liceului Minier (Liceul 2) si au incercat sa mai pastreze ceva ca o
idee de mina, dar nu era subterana, era construita din caramizi de beton. Mina
asta ultima se poate sa o tina minte si Stefania, mai ales ca era in vecinatatea
leaganelor "de la centrala" (cele intre Miortitza si Liceul 2. Acum nu
mai exista, nici nu cred ca isi mai are un rost. Din cite stiu eu, tot pe
vremuri era un hangar pentru locomotivele care faceau legatura dintre Gara si
Uzina, garajul lor. Acum ... acel "garaj" ... e biserica penticostala,
parca!
Data viitoare: strandul!
Marcela  - Anonimule!!!   |83.37.189.80 |2009-10-17 19:29:44
Daca nu vrei sa-ti dai numele, macar nu-ti bate joc de numele celorlalti- cere-i
scuze la Cate- e fata buna si sigur o sa ti le acepte...
Anonim   |94.197.107.8 |2009-10-26 21:53:12
Cred ca ai o idee gresita despre ceea ce am scris! Pe Cate, Kate sau Katerina o
stiu de cind era mica, iar Kakii i se zicea de cind s-a mutat cu tine in bloc
(Marcela Popa), poti sa il intrebi si pe cocurz, el mi-a si corectat amintirea
legata de Caterina si Gerta, eu o confundam pe Kakaii cu Gerta, cind ea de fapt
era Caterina! Confuzia ta pleaca de la "sunetul" provocat de pronuntzia
Kakaii, dar nu e vina mea ca tu te gindesti la cu totul altceva decit la un
nume, e problema ta ca interpretezi gresit. Nu am de ce sa imi cer scuze, nu am
avut intentia sa "imi bat joc de numele celorlalti".
Si ... cred ca ar
fi mult mai interesant sa ne rezumam la amintiri si nu la acuze! Altfel, nu isi
are rostul acest blog, as prefera sa citesc amintirile altora decit
"corectiile" inutile!
Marcela   |83.44.28.87 |2009-10-27 22:44:48
Offf-anonimule-sa nu generalizam...nu-i corect sa spui "i se zicea" si
nu e vorba de nici un nume- doar de o rautate copilareasca...si acum nu mai
suntem copii- din pacate...
De altfel nici nu te-am acuzat, nici nu te-am
"corectat inutil"...asa ca...relax...ca maine o sa aveti putin soare la
Londra...
Anonim   |94.197.64.149 |2009-10-28 00:01:12
Am impresia ca nu mai ti minte cum i se zicea lui Caterina! Eu, personal, ii
ziceam Caterina! Cei de la blocul vostru ii ziceau Kakaii! Dar la voi la bloc nu
era singura care avea o porecla, mai e Cosmin caruia ii ziceau Pruncul
politzaiului sau Dobermanu, Marius David e Ciutuga, Alin Popoviciu e Tzaranu',
Calin Toda e Losado, nu mai stiu cum il cheama pe Vuk, cred ca si fratele tau
avea porecla!
Miine o sa fie ploaie, ca si ieri, ca si mai tot timpul!
Marcela   |83.44.28.87 |2009-10-28 19:27:18
:-)
Vad ca stii mai multe decat mine...nu am auzit nici de Ciutuga si nici de
Losado...esti sigur...?!
Si azi chiar ca ati avut ceva soare...maine mai
putin...
admin  - astept pozele !   |92.85.165.224 |2009-09-15 21:15:44
astept pozele ! admin@stei.ro
Stefania  - poze   |13.20.137.12 |2009-10-06 14:32:29
asteptam cu nerabdare pozele.
intre timp mai caut si eu prin arhiva personala
care e destul de voluminoasa :-)
Anonim   |92.41.128.33 |2009-09-16 21:29:52
Am sa incerc sa "pun pe hirtie" amintirile legate de strand. Cred ca
oricare dintre cei care cit de cit a avut legatura cu Petru Groza, a avut
inevitabil si o parte din viata legata de strand.
Pentru mine, vara era legata
de strand. Eram picicar cind am fost luat de fratii mei si dus la strand,
schimbat in cabinele vopsite-n verde, cabine numerotate, cabine cu cheie, unde
mergeai frumos sa te "echipezi/dezechipezi" pentru balaceala! Strandul
mare imi era interzis datorita lipsei anilor din gestiune, lumea mea era bazinul
mic unde cel mai repede am invatzat sa inot ca toporul pe la fund! Cu ce sa
incep si eu, trebuia sa o iau de undeva, asa ca ... in loc de plutire eu sondam
fundul bazinului. Cind nu faceam bulbuci in bazinul mic, ma uscam la soare cu
miinile agatzate de gardul - vopsit si el in verde - ce inconjura bazinul mare,
pe vremea aia era ingradit bazinul. Priveam cu jind la cei mai in virsta cum se
distrau in apa adinca unde NU aveam acces nici cu colacul. Trebuia sa mai cresc!
Si inevitabil, am crescut! Intre timp, gardul disparuse, la fel si generatia lu'
frate-meu, asa ca am lasat bazinul mic deoparte, si am ales blocstarturile, unde
apa era putin peste mine! La strand veneam echipat de-acasa, in slapi si prosop,
nu mai se foloseau cabinele decit pentru ... odorizare gen Vasui.
Nu mai tin
minte cum era in gasca lui frate-meu, dar stiu ca activitatile legate de strand
erau: remy (rummy), sheptica americana, cruce (tronf, ibar, baga mare, 20, 40 si
alte expresii uzuale), popa prostu', deliciul fiind tablele. Desi aveam patura,
sau mai tirziu doar un prosop, ca isi aduceau fetele patura, uscatul de dupa
baie se facea pe trotoarul de bitum, fieeeerbinte, sau pe betonul de la trepte
sau ... cind nu te stresau viepsii , lipitzi de stilpii de iluminat, verzi si
ei. Asta in afara bazinului, ca in bazin cel mai frecvent se juca "mitza pe
cap" (adica il puneai pe altul mitza doar daca il atingeai pe cap), cu
"cine o pus piciorul pe scara a doua, tre sa sara de la a doua", si cea
mai uzitata expresie era: "Ooooo puuuuuuss!" Mai era obligata sau
oglinda, polo din cind in cind si saritul la bulbuci (se sarea de la trambulina
si cei care erau in apa veneau repede la bulbucii realizati in urma sariturii,
era un fel de jacuzzi!
Priveam "admirativ" cum sareau alti "cap de
la a doua" sau "balans in echer". `specialistii? Tzucu Luscan, Dorel
Mihutza, Poshot, Ashil, Edi Klug (nu stiu cum se scrie), Prichii, Manase, dar
cel mai artist era Gogon.
Pe vremea mea, "sefii bazinului" erau Manase,
Nutz, Sorin Girba, Toboc, Tziboc, iar cei care nu erau "familiarizati"
cu obiceiurile locului, erau atrasi linga scara si stropitzi de "bomba"
de la a doua, servita de unu din "meseriasi". Unii mai incercau sa aibe
o discutie cu cel care i-a udat, insa ... se intra in apa intr-un loc si se
iesea, in partea opusa, degeaba il astepta sa apara in acelasi loc!
Dusul era,
la inceput, ingradit tot cu un gard, care mai tirziu avea sa dispara, nu insa si
derdelushul care-ti facea feste daca nu stiai cum sa calci. Bataia era pe cine
sa faca primul dus, ca apa ramasa pe teava se incalzise si era
"termala". Pe vremea aia putini erau cei care aveau sampon, sapunul era
de baza, daca aveai si sapun Amo sau ceva strain, erai "super".
Apropo
de trmala: mai stie careva procedeul de apa termala in bazinul mare? Stateai
vreo 2 minute in bazinul mic, apoi fugeai repede si te aruncai in bazinul mare:
"ii teeer maaaa llllaaa!"
De dimineata pina seara eram la strand, in
bazin, pe linga, la patura, la tenis cu piciorul, volei sau carti pe pedepse,
aruncatul cu slapii dupa renglote sau corcoduse, colectat bani pentru eugenii
sau biscuiti, prins pe careva si aruncat la "un doi trei siiii", jucatul
cu frizbbi, bronzatul era ceva iminent, nu trebuia sa te stradui sa te colorezi.
Problema noastra era ... ca din cind in cind trebuia schimbata apa in bazinul
mare! Si daca nu ploua de ceva timp, problema era ca nu se schimba apa ca nu
aveau resurse la canton. Asa ca ... ne intorceam tricourile pe dos, sa se
schimbe vremea, sa ploua ca sa avem si noi apoi bazin cu apa curata. Si se
intimpla sa ploua! Si se schimba apa! Si dura cam mult sa varuiasca starndul! Si
se mai intimpla sa nu puna apa inca! Si ... se punea si apa! Dar apa era
"cancer"! in traducere libera, era foarte rece! Asa ca erai viteaz daca
stateai mai mult prin apa!

Pe vremuri, cind era Ciorba antrenor la Otelu la
juniori, ii aducea la bazin sa faca pregatire fizica. De departe, Capsunica era
personajul principal, il mai stie careva cit era de rosu la fatza si se straduia
sa tina pasul cu ceilalti, pasul e un fel de a spune, ca executau sarituri in
bazin, cind iesea la suprafata era hazliu. Abia asteptam sa plece trupa d-lui
Ciorba, sa putem sa jucam iar mitza, fara sa fim deranjati.

oare cum e acum la
strand? S-au pastrat ceva din toate astea, ma refer la "activitati".

Nu
prea le-am legat eu bine, dar amintirile mele sper sa trezeasca alte trairi
de-ale voastre, poate mie unele din ele mi-au scapat! Nu am poze, desi stiu ca
fratele lui Vali ne-a facut o data poze, le-am vazut dar nu am primit vreuna.
Poate citeste si Vali sau Costi si pun ei ceva poze!
sorin  - strandul ...   |212.117.153.181 |2009-09-20 08:45:36
anonim,as vrea sa mai adug si eu cate ceva la cele spuse de tine.eu am locuit
chiar intr-unul din blocurile de langa strand si de multe ori saream gardul si
mergeam la furat de renglote,corcuduse sau nuci:)
in fine,vroiam sa vorbesc
putin de cat de frumos arata strandul in anii '70.era o adevarata placere sa
mergi sau chiar sa te plimbi seara .pe vremurile alea totul era curat,stalpii de
iluminat inca mai functionau iar cand venea perioada de inflorire a liliacului
era o adevarata splendoare in strand...pacat ca odata cu trecerea timpului a
inceput sa se degradeze totul iar azi(anul trecut am fost in stei)arata
groaznic.daca s-ar gasi cineva sa-l renoveze cred c-ar putea reveni ,poate,ce a
fost odata...
vali  - catre anonim   |92.80.77.173 |2009-09-28 14:02:08
nu stiu cine esti dar sti multe despre cei din curte de la mine
cred ca am ceva
poze dar trebuie sa ajung la stei
vali   |92.80.77.173 |2009-09-28 14:07:11
vorba lui Cocut dativa numele sa stim care suntem pe forumu asta
Anonim  - pentru Vali   |94.197.6.127 |2009-09-29 22:34:03
salut Vali
Sint un "anonim" de aia nu imi dau numele pentru ca nu eram
asa de cunoscut in DPG dar asta nu inseamna ca nu am amintiri despre acest loc.
Pe tine te stiu de cind erai mic, de la blocurile turn, tu locuiai la parter. Pe
Cocutz il stiu de pe Garii, desi pe sora lui Nutzi am cunoscut-o prima data. Pe
fratii Ardelean ii stiu de cind locuiau linga scoala de soferi, pe Armatei. La
fel, tot pe Armatei locuia familia Vadash (Alen, Eduarth Arthur Harry, Ecaterina
si Gerthra desi ea cred ca s-a nascut pe cind locuiau pe Garii).
eu zic ca nu ea
sa de important cine scrie, cit ceea ce scrie, adica mai important e ca ceea ce
citesti iti produce "nostalgie" si iti activeaza poate alte amintiri. Eu
de exemplu as vrea sa citesc si alte amintiri. Ca tot a scris Vali si Cocutz.
Mai tineti minte mersul la pescuit pe Crisul Negru? sau simplu, Cris!
Porcusori,
Albishoare, Cleni, Mrene, Scobari, pesti prinsi cu diverse momeli, dar mai ales
cu piine :)) Mai tineti minte fotbalul din spatele Garii, pe clar de luna, cind
mai loveam in loc de mingi mushuroaiele de cirtitza? Sau "casa" din
salcia din spatele Garii? Sau "turcii" acrishori? Mai tineti minte
trestiile prin care ne faceam tunel? Sau insula "Genifer"!? :)))
Scrieti
si voi amintiri, promit ca daca o sa va vad, o sa va spun cine sunt! Hai pa!
vali  - catre Anonim   |92.81.90.119 |2009-10-07 11:51:07
Tind sa cred ca Anonimul e Marcel MIlitaru ca prea multe sti despre curtea
noastra
Anonim   |92.41.91.46 |2009-10-07 12:33:13
Hehe! Salut Marcele. Salut Vali! Nu-s cine ai zis, ti-am spus ca daca o sa te
vad o sa iti spun cine sint! Incepe sa devina interesant sa fi anonim!
Anonim   |92.41.91.46 |2009-10-07 12:41:09
Ca tot ai pomenit de Militaru, el era in curtea de linga Mioritza, in curte cu
Lucian Baraianu, Mitza si Dorel Mihuta, Salajan. In spatele blocurilor lor era
un teren de fotbal, cu spaliere, sala sportiva de la Liceu 2, era o curte mare
linga terenul de fotbal cu parcul auto de la Scoala de Soferi! Acum acolo sunt
blocuri, doar sala de sport a mai ramas!
Stiu cam multi de prin Stei, ca mergeam
din curte in curte, avantajul mare ca nu apartineam de una din curti! Asa cred
ca i-am cunoscut pe multi!
Cocutz  - 4 anonimus   |217.10.196.210 |2009-10-08 10:42:41
Cred ca se cuvine o rectificae....Baraianu statea pe Armatei, in bloc cu
Mioara,Rodi Munteanu,Pachet,Petrica Motz,fratii Purle....
Si chiar nu vrei sa ne
spui macar daca mai locuiesti in Stei....sau alt indiciu?....ca la sunetul
secret :))
Marcel  - are dreptate   |92.11.205.71 |2009-10-08 15:01:18
Ceau Cocutz!
Sa sti ca are dreptate, Lucian Baraianu a stat in curte cu mine,
blocul cu Andrei si Camelia, mama lui mi-a fost educatoare! Mao tirziu s-au
mutat unde zici tu!
Coutz  - Salut Marcele!!!!!   |217.10.196.210 |2009-10-08 15:14:32
Chiar acum am vorbit cu Vali la tel,si am auzit ca esti in UK?!
Ma tot gandeam
cine-i Camelia si Andrei?!....Koteles Camelia Nada...si Skeli erau vecine cu
tine,nu? ;)..cum sa nu mai tin minte,dar ca Baraianu a stat si acolo nu
stiam.
Ma bucur ca ai intrat si tu sa ne mai aducem aminte impreuna de lucrurile
faine care ne leaga.
Tu ai idee cine-i Anonimu?
Cred ca e mai mare si ca mine ca
o stie pe soramea,dar ma enerveaza ca stie prea multe detalii despre
noi.......si nu vrea sa zica cine e.
Anonim  - it's funny   |94.197.5.111 |2009-10-08 17:48:46
Hehe! Am zis eu ca incepe sa fie interesant. Am o memorie buna, de aia stiu
atitea si din atitea locuri.
Marcel, esti in UK? Si eu sint, la Londra!
Nu sint
nascut in Stei e alt indiciu!
Dar cred ca cel mai bine e sa renuntati sa ma
identificati, mai important e sa scrieti amintiri legate de Stei.
Vad ca lumea a
inceput sa spuna cit mai multe nume de cunoscuti. Poate ca n-ar fi o idee rea sa
se faca un articol sau cum ii zice unde fiecare sa scrie pe cine isi aminteste
din generatia lui, de la blocul lui, etc! Eventual si cu poze! un fel de
Facebook din amintiri!

Cocutz, l-ai uitat pe Manaze, de specificat ca fratii
Purle sunt Mircea (Purlica) si Marius. Mai erau pe-acolo si Fericeanu, fratii
Girba iar peste drum vestitul Gogon, fratii Deliman, fratii Gavris, fratii
Dumitras (curtea fratilor).
Cocutz  - lista continua..   |92.84.52.93 |2009-10-08 20:13:40
In bloc cu Herput mai statea si Mugur Stan, daca mai retin bine.Manaze era mai
mic si avea gaska lui cu Coiu si Scubi.....
Da de trupa PANCIU?! ce zici
Anonime?
Bobutzi,Berhi,Tica,Lazon din Lunca,George Berar.....mergeam la chefuri
cu discu sub brat........ Deep Purple - child in time.
Fratii Dumitrash,Horica
si Cristi erau impreuna cu mine in echipa de cameramani amatori ......din mai
multe puncte de vedere...dar numai pentru inceput,la nuntile din
perioada1990-2000
Anonim   |94.197.72.54 |2009-10-08 23:29:50
Hehe! Panciu, Robotzii Imperiali, Depecharii, Rokerii Bebe Birta, Ozzy, Skeletor
... si dame blues! Vremuri bune! Discoteca la licee, strand, casa de cultura,
cavou, cantina Lioara.
Mai tine minte cineva campionatele mondiale de fotbal,
prinse cu antene pentru unguri? De la asta s-a trecut la cablarea in masa, apoi
tin minte ca ma duceam sa vad cu face Trif o parabolica din fibra de sticla!
Inventivi oamenii!
Mai era un "inventator", nu ii stiu numele prea bine,
Poshea cred, tata lui Adi Poshea sau cum il cheama (nu dau miel). Si-a construit
o masina, apoi auzisem ca vrea sa isi faca si avion sau elicopter!
Apropo de
Coiu. Stiu ca atunci cind cei din generatia lui, Bebe Birta, Skeletor, Ozzy si
care mai erau si-au semnat diplomele de absolvire de liceu cu numele "de
scena" :))))))
Mai stie careva ceva de ei?
alex  - muzica   |92.80.123.44 |2009-10-09 16:06:38
Panciu ,Roboti si Snake Bend.au fost inainte de revolutie anii 88` 89` iar Ozzi,
Skeletor si restu au fost dupa revolutie,ca rokeri in anii de mai sus au fost
PANCIU.
Si una dintre cele mai populare trupe de di-nainte de rev. erau Puiu
Tiboc ,Toboc ,Sorin(Popularu),Horica si altii
vali  - catre Anonim   |92.81.68.86 |2009-10-08 15:06:35
Am citit mai sus si spui ca esti in Bucuresti de 10 ani
Si eu sunt de 14 ani
dar oricat miam stors creieri tot nu stiu de unde sa te iau
Anonim   |94.197.92.205 |2009-10-10 00:38:50
Cred ca ce ai citit tu mai sus e scris de Bebe Birta.
vali   |77.87.94.79 |2009-10-10 19:59:54
Bebe Birta nu are 10 ani de Bucuresti
Marcel  - Precizari   |92.11.205.71 |2009-10-07 20:11:28
Am citit mai demult articolul scris de Stefania si mi-a placut. Mi-au placut si
comentariile celorlalti. Amintirile chiar sint frumoase.
Stefania: Sa-i
odihneasca Dumnezeu pe bunicii tai, i-am cunoscut atunci cind faceau vizite
d-lui Odesteanu, Ninel cum cred ca l-ai stiut si tu. spun l-ai cunoscut prntru
ca si dinsul s-a dus de ceva vreme, Dumnezeu sa-i odihneasca!
De la domnul Dinca
am ceva poze pe care le-a facut celor de la mine din curte, acum ele sint si mai
importante pentru mine!
Valentin: mi-ar fi placut sa fiu acel anonim, pentru ca
ce am citit chiar mi-a readus aminte de copilarie, unele lucruri le uitasem! Se
pare ca stie multe despre generatia noastra! Tu ce mai faci? Ce-ti face baiatul.
Nu iti mai stiu adresa de mail, poti sa imi scrii la adresa asta
marcelmilitaru@yahoo.com
vali  - salut Marce   |92.81.68.86 |2009-10-08 15:10:13
Acum mai am si o fetita de 2 ani jumate si o duc bine am sa iau legatura cu tine
pe mess.
Anonim   |94.197.36.191 |2009-09-30 17:29:34
Am vazut pozele recent postate si am observat ca in pozele de la strand apare
gardul ce imprejmuieshte bazinul mare si in cealalta poza se vad cabinele unde
te puteai schimba!
Mi-am mai amintit, vazind autobuzele din poza, ca autogara
era amplasata, cind eram copil, pe locul unde acum sint blocurile de peste drum
de Primarie.
Anonim   |94.197.19.66 |2009-10-13 18:54:23
Vad ca nu mai sunt amintiri, recente! Doar incercarid e rezolvat misterul. Am sa
scriu ceva, totusi, despre vechiul si dragul Petru Groza.
Curtea Shcolii! E una,
e mare, e parte din viata tuturora celor care au facut scoala la Stei. Era locul
unde in timpul orelor de curs se facea sport (cind era vremea potrivita pentru
asa ceva) iar dupa "orele de program" devenea terenul de fotbal iar mai
tirziu de baschet. Am jucat si baschet, am mai jucat si volei dar cel mai mult
am jucat fotbal. Aaa, mai era un sport: gropitza! Cu nuci!
Pe vremea cind
activam in "colectivul clasei a 5-a A/B/C/D cu un efectiv de x
pionieri", intrarea se facea pe linga un chioshc, a functionat doar putin
timp, dar era locul de pelegrinaj in pauza. Apoi, tin minte, era vremea cind
inainte de a incepe orele de curs, mai intii se facea inviorarea,
"dirijata" de d-l But sau d-l Tocoianu sau d-l Boleac.
Curtea scolii era
folosita si pentru "adunarile de detashament", pentru inceputul si
sfirsitul anului sau pentru actiuni PTAP (daca nu stie cineva ce inseamna,
postez ulterior).
Fotbalul era sportul preferat, jucat pe teren 7 contra 7,
vizionat de pe garduri si mincat mere din copacii ce strajuiau curtea, iar dupa
fiecare repriza se dadea fuga la tzishnitoare ca sa bei apa, sau sa faci un dush
celor din jur!
Cei care frecventau curtea, pentru fotbal mai ales, erau cei din
vecinatate: Capsunica, Mircea, fratii Dudash, Adi Ciucian, Florin, Mindru, Mitza
Balla, Ionutz, Giugle Florin, Costica Dogaru, fratii Ciurciun, dar si de pe la
alte curti, mereu era ocupat terenul, mereu se astepta la rind sa joace si
altii.
Dupa un timp, am trecut la baschet, insa ... curtea scolii era locul
pentru fotbal, mai era loc spre seara pentru cei care faceau fortza, fratii
Filip, Alin Pashca.
Cocutz  - cerrca qesta   |89.123.179.203 |2009-10-17 20:24:50
http://www.youtube.com/watch?v=kLcns2KHDTE
Valenti ne asculta aici si spune ce
amintiri trezeste piesa......snacks band zici,Bitea....Lic2....
Bota Lacrimioara   |109.96.215.33 |2009-11-16 22:11:32
Buna Stefana, nu stiu daca iti mai amintesti de mine statea in cealalta curte
dar sigur nu ai uitat avind poze in care ma aflu si eu ,in poza cu tine
ionut,adi luminita elena,diana daniela si calin.am fost foarte fericita cind
baiatul meu ma chemat sa-mi arate pozele.Te pup si multa sanatate
Stefania  - buna   |13.20.137.12 |2009-11-23 13:01:34
Ceau, Lacrimioara! Sigur ca imi aduc aminte de tine. Ma bucur nespus ca ti-au
placut pozele si ca ti-am facut o bucurie.Daca vrei pot sa iti trimit poza si pe
mail, doar sa imi dai adresa.
Pupici si sper sa pastram legatura!
BOTA LACRIMIOARA  - ceau stefania   |89.123.148.25 |2009-12-06 19:56:21
sigur ca, doresc poza copii mei s-au amuzat foate tare cind m-au vazut,chiar in
seara de niculas am vb de familia ta cu parintii mei si o verisoara care a fost
colega cu matusa ta ,transmite-i salutari din partea lui dorina palcut.acum te
las si astept poza botalacrimioara@yahoo.com.Pupici mai vb.
Anonim   |92.41.79.252 |2009-12-02 00:20:38
Nimic, nici o amintire nou!? Am vazut ca Stefana a mai trimis ceva poze,
astept/asteptam pozele promise de Cocutz si sper ca si Vali sa treaca pe la Stei
cit mai repede :).
Mie iarna imi aduce aminte de Poienitza, de Combinat, de
pirtia de la vii, de podul de piatra, de "drumul de la Cimitir" si de
lacul inghetzat. Locuri unde sania imi era tovaras de distractie, unde ziua
destul de scurta era mereu un du-te vino pe zapada de pe pirtiile enumerate mai
sus!

Combinatul era pe drumul ce duce la Spitalul de nebuni, undeva pe la
jumatatea drumului. Cica i-ar fi zis asa din cauza ca vroiai sa construiasca un
Combinat. Ce era deosebit la pirtia asta era partea de la sfirsitul pirtiei era
in valuri, trebuia sa te ti serios de sanie sa nu cazi/lovesti.

Pirtia de la
vii era mai abrupta, era pe partea opusa combinatului, peste drumul ce duce la
nebuni. Cumva era in gradina unuia!

Podul de piatra era cel care trecea peste
riul Baitza, ducea la Petrileni, iar linga pod era casa d-lui Pantea.

Drumul de
la cimitir era o pirtie care deservea partea de la blocurile turn, pompieri,
satul si vizitatorii :)

Dupa constructia lacului, mai ales cind eram in liceu,
lacul pe timp de iarna era superb, inghetzat bocna, era un loc de derdelush
foarte bun! patinoar artificial.

In rest ... iarna pe ulita! Isi mai aduce
cineva amminte de patinele facute din plastic? era un fel de "cheder" de
la binale, ce se punea pe marginea furnirului. E, noi - pushtimea - il foloseam
sa ne facem patine, indoiam in apa fierbinete plasticul in asa fel incit sa se
curbeze peste virful bocancului si peste calcii.

Astea erau locurile uzuale,
mai fecventam Stina de Vale, Arieseniul/Virtop si Austria! :)) sau Elvetia?
frumos mai visam!
Stefana  - poze   |13.20.137.12 |2009-12-09 17:03:09
Astept cu nerabdare pozele pe care le-ati promis. Poate reusiti acum de
Sarbatori sa faceti o excursie pe aleea amintirilor si sa ne trimiteti si noua
poze cu vechiul Stei si locuitorii sai in acele vremuri.
Sarbatori Fericite
tuturor!
paul hirca  - multumiri   |89.123.155.53 |2010-01-24 18:51:12
Sunt Paul Hirca si va multumesc tuturor pentru aceste amintiri.Eu locuiam pe
Fruntasilor colt cu Armatei,sunt nascut in1970,am fost in clasa cu CATA
MESTER,SIMO JUNC,BEBE STANCIU,etc.,am si doi frati mai mari,dar tot nu-mi
amintesc atatea,''ANONIMULE''.Oricum,multumiri tuturor!!!!!!
Anonim  - Pentru Paul   |92.41.222.219 |2010-01-24 20:09:48
Mda! O sa te surpinda, acum, ceea ce scriu: te cunosc, si pe tine si pe fratii
tai, si ii stiu si pe parintii tai! Tu acum esti la Baile 1 Mai, din cite
stiu/auzit ai o pensiune acolo.
Locuiai in blocul de linga scoala de soferi, cel
cu patru etaje, impreuna cu: Caraba, Tanu Eugen, Tudor Calin(Bodo), Pishcot si
Riri (Cata si Mihai Zamfir), Ilie Bitea, Paul Codreanu, Manu Stanca, Crisiti
Boitz (Skoaka). Iar in blocul vecin mai erau: Sidonia, Alina Hint, Mirela si
Alin Cotrau, Ramona, Alin Hint (Beshu), Luci Herlash (Beshu Mic), Cristi
Hint(Maradona) si sora-sa Crisitina.
Anonim  - completare   |92.41.222.219 |2010-01-24 20:15:27
baga un ochi si la rubrica foto, precis mai recunosti pe careva, chiar daca nu
le sti numele! Macar il vezi pe fostul tau diriginte din liceu, domnul Marta!
paul hirca  - raspuns   |109.96.215.209 |2010-01-28 14:11:08
te rog mult,foarte mult spune-mi cine esti de le stii chiar pe toate,si tii
minte fiecare amanunt.daca nu vrei aici scrie-mi un mesaj sau suna-ma la
tel.0740-753397,si poate ne facem timp de o cafea.TE ROG!!!!!!!
Anonim   |94.197.15.137 |2010-01-28 21:50:22
:)) Paul, Paul! Nu le stiu pe toate, nu am pretins ca le stiu pe toate! Am
contribuit si eu, cit am reusit sa imi aduc aminte si sa descriu cit de cit
citetz, la ceea ce Stefania a reusit sa scrie, sa stirneasca in fiecare dintre
noi. Aminitiri, nostalgii, descrieri mai mult sau mai putin personale. Mi-ar fi
placut ca fiecare sa contribuie cu cite o "istorioara" la acest post,
mi-ar fi placut sa citesc si eu lucruri pe care sa nu le fi stiut, mi-ar fi
placut sa vad tot mai multe poze. Eu nu am poze, le-as fi trimis de mai demult,
am avut insa o copilarie adevarata, m-am bucurat de ea cit de mult am stiut,
acum imi face placere sa imi readuc aminte de acele vremuri! E un refugiu? E un
fel de a evada din lumea agitata din prezent? E nostalgie? Nu stiu, stiu insa ca
ma bucur ca am gasit acest site, Stei.ro si de la un timp il frecventez cit de
des pot!
Ramine sa bem o cafea, cindva, in viitor!
Stefania  - ceva frumos   |13.20.137.12 |2010-01-29 09:23:39
Cred ca e putin din fiecare, dar ce e important e ca ne face sa ne simtim mai
bine! Avem amintiri frumoase si pe mine ma ajuta sa merg mai departe atunci cand
mi-e greu.
Simplul fapt ca mi-am asternut pe hartie gandurile si sentimentele
m-au facut sa ma simt senzational si sa pot privi cu placere inapoi (pana acum
durea de cate ma gandeam la oraselul pe care l-am parasit impotriva vointei
mele). Mi-am reamintit o groaza de lucruri din comentariile voastre pe care le
uitasem. Ma primiti si pe mine la cafea ? :-)
alina astelean(mester)  - frumoase amintiri   |92.84.207.53 |2010-01-29 18:48:36
draga stefania ma bucur ca ai deschis acest site. Sunt impreuna cu sotul meu
Cata Mester si dragul nostru prieten Paul Hirca si ne amintim , mai bine zis ne
reamintim , comentam si ne bucuram ca te avem chiar si virtual langa noi. Traim
si noi aceleasi frumoase clipe de nostalgie cand ne amintim de frumoasele clipe
ale copilariei. Suntem convinsi ca vom fi din ce in ce mai multi cei care vom
vizita acest site. Poate asa va renaste macar in sufletele noastre acel Stei de
altadata . Tu ai vrea sa-ti cresti copiii in Stei, ai mei , cei 2 baieti isi
petrec vacantele acolo ,si sa stii ca inca traiesc clipe frumoase acolo.
Majoritatea suntem plecati din Stei , dar cu sufletul am ramas acolo si atunci
.Paul va asteapta pe TOTI acei dragi prieteni la cafea.( si daca se poate
IMPREUNA).
Pt. anonim.
Sotul meu banuieste ca ai stat pe strada Garii si da el
de urma ta.Va astemptam la Pensiunea Catalin din Baile 1 Mai .... la cafea.
Anonim  - :))   |92.41.29.243 |2010-01-29 20:59:57
Imi place cum suna: Sotzul meu! Ceau Alina, ma bucur ca te-ai alaturat
Amintirilor! Sotul tau s-ar putea sa nu greseasca, numai ca Garii e destul de
lunga!!!
Nu stiam ca aveti copii, stiam ca sunteti in Oradea. Stiu ca in 12 a
fost ziua ta. Decembrie. La multi ani!
(as fi curios cum arati cind citesti
asta).
Meshteru' si Fulgeru' e tot asa vesel? Tot recita si spune maxime? Imi e
tare dor de el, de berile topite impreuna!
Puneti si voi o amintire, ceva, de pe
Lenin!
Va urez multa sanatate si sper sa va revad cit mai repede. Poate la Paul
la acea cafea!?
alina  - soc maxim   |92.84.207.53 |2010-01-29 21:51:32
Nu credeam ca ma cunosti atat de bine.Multumim pentru urari .Tocmai postam
niste poze din arhiva personala si vreau sa vad daca le shtii si pe
astea.Revenim in cateva momente.
Anonim   |92.41.93.1 |2010-01-29 22:09:48
Nu te stiu bine, dar te stiu, doar am copilarit impreuna! Si cind spun
copilarit, nu ma refer numai la tine, la cam toti cei care au scris pe acest
blog.
Astept pozele!
catalin sotzul   |92.84.207.53 |2010-01-29 22:28:16
Ai avut o prietena Alina,nascuta pe 12.12?Si nu ma refer aici la Alina mea.Te-am
prins anonimule!
Anonim   |92.41.93.1 |2010-01-29 22:37:11
De ce? Doar pentru ca ii stiu ziua Alinei? Dar tu? la o zi dupa cea a Crinei
Dobos, in aceeasi zi ca si Paul dar Paul e din Iunie! Si, da, Crina si tu esti
din aprilie!

Am avut eu mai multe prietene, nici una Alina!
Anonim   |92.41.93.1 |2010-01-29 22:38:08
adica tu 27 aprilie, Paul 26 Iunie :)) ca poate nu m-am facut inteles!
PAUL HIRCA  - esti incredibil   |92.84.207.53 |2010-01-29 22:55:03
M-ai disperat.Da-mi un msj.pe tel.ca esti incredibil.Stii mai multe decat
frate-meu!!!!!!Esti foarte apropiat de noi daca ne stii si zilele de
nastere.Inca scanam poze.Mai da-ne niste indicii despre tine.Te
imbratisam.Alina,Cata si Paul.P.S.cum o cheama pe sotia mea?
Anonim  - :)) sah   |92.41.93.1 |2010-01-29 23:01:52
Aici m-ai cam bagat in ceata. Am cunoscut-o, ne-am intilnit in Oradea o data. Nu
imi aduc aminte bine, dar cred ca Nicoleta. Stiu ca pe baiatul tau il cheama
Catalin. Si parca mai ai si o fata!
Dar eu va propun altceva: sa nu mai comentam
pe site-ul asta ca deja devine intim, iar articolul asta a fost scris pentru
aduceri aminte! Am mai scris acum citeva luni ca poate ar fi indicat sa se faca
o pagina separat cu strazile din Petru Groza, sau zonele impartite si fiecare sa
scrie pe cine stie ca a locuit in zona respectiva.
Stop!
paul  - felicitari   |92.84.207.53 |2010-01-29 23:09:18
esti .....super.ai dreptate.problema noastra este ca nu putem posta poze
aici.da-ne o idee
Anonim   |92.41.93.1 |2010-01-29 23:11:07
trimite pozele pe adresa adminului, el e singurul care le poate
paul hirca  - placintaria veche   |92.84.207.53 |2010-01-29 23:16:19
mai tine cineva minte placintaria unde vindea doamna Toderici?era mica,verde si
cu tejgheaua unsuroasa si neagra dar si acum as manca o placinta de aia
paul si cata mester  - merci   |92.84.207.53 |2010-01-29 23:18:43
te salutam
Anonim   |92.41.93.1 |2010-01-29 23:23:12
Eu tin minte savarinele! Placintaria era linga Cofetaria Ardealul, in stinga,
unde acum e florarie. Dupa ce s-a construit blocul de linga cofetarie s-a mutat
la parterul blocului, tot ca Placintarie era cunoscuta! Dar va mai aduceti
aminte ca unde era blocul asta a fost prima data locul unde era amplasata
autogara!
cata  - eroare   |92.84.207.53 |2010-01-29 23:52:43
era piata,nu autogara
Anonim   |92.41.93.1 |2010-01-30 00:54:38
da cata, ai drepatet, era piata!
Stefania  - placintarie   |13.20.137.12 |2010-02-01 09:45:59
Sunteti niste oameni deosebiti!
Bineinteles ca o sa va fac o vizita, cine stie,
poate chiar in vara asta, dupa nunta :-).
Apropo de placintarie, Ina Toderici a
fost si va ramane cea mai buna prietena a mea din copilarie. Culmea e ca pe
vremea placintariei nici macar nu ne cunoasteam, desi parintii ei locuiam
vis-s-vis de mine,
Placintaria era una dintre destinatiile preferate in
plimbarile cu tati. Placintele erau o nebunie, dar eu mancam mai mult salam de
biscuiti (desi se gasea mai rar). Imi aduc aminte de mirosul specific dinauntru,
mirosul acela de grasime prajita cred. Erau seri cand ieseam la plimbare cu tati
si adunam toti copiii din curte ca sa mergem acolo. Mi-e tare dor!!!!
stefania  - poze   |13.20.137.12 |2010-02-01 09:50:06
Asa cum va spunea si anonim, pentru a aparea pe site pozele trebuie trimise la
Admin pe adresa admin@stei.ro.
Grabiti-va ca sunt tare curioasa! Abia
astept! :-)
paul hirca  - poze   |89.123.148.176 |2010-02-01 23:24:57
Am trimis pe adresa admin-ului cateva fotografii impreuna cu CATA MESTER si
ALINA dar nu au aparut.Te rugam spune-ne daca ceva nu e in regula cu ele,desi nu
cred.Stefania eu te cunosc numai din povestirile SIMONEI JUNC de cand eram
copii,dar oricum te asteptam la cafea si,poate,in luna de miere!
Anonim   |92.41.116.243 |2010-02-02 01:05:40
Paul, nu iti face probleme. Eu cred ca au ajuns la admin, insa cred ca nu are
timp de site. O sa apara cindva!
mona  - amintiri   |62.82.115.102 |2010-02-02 23:26:48
stefania nu stiu cine esti ,dar sa sti ca ai facut un lucru foarte
frumos.citindute pe tine si pe domnul anonim cum povestit despre orasul dr.petru
groza imi face o mare placere.pentru ca orasul stei este un dezastru.da
intradevar d.p.g a fost un oras frumos numit orasul tineretului sau orasul
trandafirilor.am foarte multe amintiri frumoase despre el imi aduc aminte de
cofetari autobuz,avea cea mai buna inghetata si prajitura..va salut
Anonim   |94.197.17.64 |2010-02-03 00:42:23
Sunt curios ce poze noi vor mai aparea dar mai ales nerabdator. Am inteles ca
Stefania va face nunta in vara, caz in care (daca am inteles corect) ii urez
"casa de piatra" si multa sanatate!
Am cam adus subiectul spre nunti
pentru ca, mai ales vara, nuntile erau evenimete majore, deosebite, pentru toata
lumea: miri, nunatsi dar si "gura casca"!
Cind eram copil, nimic nu era
mai fermecator decit sa participi la constructia cortului, pentru ca in acele
vremuri nu se inchiria restaurantul, nu se faceau nunti la Casa de Cultura a
orasului/satului, ca sa nu mai spun ca notiunea de Casa de Nunti nu exista.

Cortul era mare, era acoperit cu prelata, sustinut de stilpi de lemn si decorat
cu panglica de hirtie colorata. Tin minte, parca ieri as fi participat la asa
ceva, cum se cumpara hirtia creponata/colorata intr-un sul lung cam de un metru,
de la Librarie, si mergeam cu cineva "responsabil", de regula un socru
mare sau socru mic, la cineva care fragmenta sulul de hirtie in bucati mici de
vreo 7cm. Cu ele decoram cortul. Cu ele si cu crengi de stejar, de prin padurea
de linga lac, baloane, iar pe peretii laterali se puneau carpete.
Se incepea
constructia cortului cam cu o saptamina inaintea evenimentului, care eveniment
incepea tot timpul simbata dupa-masa si se continua si a doua zi, duminca de pe
la 9-10 dimineata pina spre dupa-masa!
Un loc important, daca nu cel mai
important, era scena unde urma sa fie amplasata viitoarea familie, actuala
"mire si mireasa" cu nasii din dotare. Normal, era cea mai
"frumoasa" decorare din cort. La fel de importanta era si platforma
destinata formatiilor ce urma sa distreze lumea. Nu manele, nici muzica usoara,
doar goarne, taragoate, baterii, chitara electrica, cite un saxofon, un acordeon
si multa verva.
Mereu se intra in criza de timp, sau cel putin asa aveam eu
impresia, insa mereu era totul "lux" la timp, mesele erau insiruite
"de-a lungul" acoperite cu carton si apoi fete de masa. Bancile erau si
ele acoperite cu hirtie mai groasa, cam incomode la inceput, insa dupa ce
atmosfera era cum trebuie nu te ma deranja nimic.
Poate din cauza ca eram baiat,
festivitatea de luat mireasa si tot alaiul care insotea nuntasii de la casa
miresei pina la biserica orasului mi se parea o taraganare a evenimentului ce
urma sa se intimple sub copertina atent prinsa de stilpi.
Se mergea, dupa ce se
asigura mirele ca a luat exact mireasa dupa care venise si nu o baba deghizata
si oferita de o ruda a miresei, deci se mergea la Cununia Civila apoi la
Biserica pentru Cununia Religioasa. Din cite tin eu minte, pe acele vremuri, cam
cu 6 luni inainte era logodna, mi se parea ca ceva obligatoriu.
Pe tot parcursul
asta, casa-primarie-biserica-cort, atmosfera era impunatoare. In fruntea
multimii ambulante se aflau 2-3 prieteni buni de-ai mirelui/miresei cu ceva ...
nici nu stiu cum le zicea ... un fel de birna linga pe care erau fixate tot
felul de esarfe, panglici, batiste si un clopotel legat alaturi de ceva busuioc.
Eu le ziceam titirezi, oentru ca mereu se invirteau, chiuiau si aruncau spre
zarile albastre acele toiaguri, niciodata scapate din mina. Dupa ei ... potopul.
A se citi taraful fara dirijor, mireasa la brat cu nasii, mirele la brat cu
nashele, socrii citi or mai fi existat si nuntasii darnici, aranjati la patru
ace si pregatiti de maraton. Asta in grupul compact. Mai erau alte grupuri,
ocazionale, ce apareau in strada, la ferestre, in poarta caselor, pe ulita si
care isi priponeau privirea in cel mai alb punct posibil al alaiului galagios,
mereu decretind: ii faina mireasa! Se stia din timp cam cind trecea alaiul, asa
ca, in special gospodinele, erau in stare de alerta ca nu cumva sa treaca
mireasa si sa n-o vada.
Dupa Biserica, parca se simtea o eliberare. Cea fost mai
greu a trecut, urma partea frumoasa. Mai ma siciia fotograful, care tinea
neaparat sa faca poze de grup, mereu ursuz si mereu important. NU era Bogolea.
Eu il tin mite pe dl. Ionel Lucaci, mai tirziu s-a stins din viata, apoi sotia
dinsului, tanti Ani cum o stiam eu, era cea care imortaliza amintirea.
Nici nu
stiu cum se ajungea la cort, nici nu stiu cum trecea noaptea, stiu ca era de
vis, se cinta pentru nas, pentru mireasa, se striga, OBLIGATORIU care cit da si
din partea cui e, se negocia pentru furatul pantofului/miresei. Se minca, se
goleau sticlele de vin si palinca, se dansa, parodon, se juca, era splendid.
Dimineata aveam o mare problema sa nu care cumva sa dorm si sa inceapa nunta de
a doua zi fara mine!
Auzeam cifre, ce a primit mireasa de la mire, cit s-a dat,
cit s-a cistigat, nu intelegeam mai nimic, asteptam sa apara tinara familie de
data asta echipata mai lejer.
Acum nuntile sunt mai scurte, sunt mai complexe,
poate mai aratoase, dar parca traditia aia de demult a fost mai umana, a fost
mai normala si mai importanta. La nunta mea a fost de vis, ma gindesc ca si a
altora din timpurile recente a fost la fel. Dar trebuie sa recunosc ca ... mi-as
dori sa fiu copil, sa retraiesc atmosfera de atunci.
Stefania, inca o data Casa
de piatra!
Stefania  - nunta   |13.17.125.8 |2010-02-03 10:03:51
da, intr-adevar ma marit vara aceasta, deci multumesc pentru urari.
Desi sunt
mai mica, am prins si eu nuntile la cort. Practic ideea de nunta o asociez cu
nuntile din vremea aceea.
Prin urmare sper ca si nunta mea sa fie un pic altfel
decat cele de acum. Avand in vedere ca voi cara toata lumea dupa mine la Sinaia,
cred ca va incepe de vineri seara si va dura pana duminica :-).
Cocutz  - Felicitari   |89.123.188.130 |2010-02-07 15:50:40
Pe mine sigur nu ma stii,eram coleg de clasa cu Flavius Ienciu,deci mult mai
mare decat tine,dar cand jucam fotbal cu Seba,Marius Coldea, Flavius...si acum
vazand pozele imi aduc aminte de tine...cat despre bunicii tai....cine nu-i
cunostea...nu avea cultura generala,erau niste oameni deosebiti din toate
punctele de vedere si eu ai admiram foarte mult .
CASA DE PIATRA SI NOROC IN
VIATA !!!
Cocutz  - .....   |89.123.188.130 |2010-02-07 11:45:23
Era vorba despre ȚOVURI,asa se numesc chestile alaea impodobite ....si baietii
aia care le jucau cu atata indemanare ȚOVAȘI...nu ca eu stiam ....dar am aflat
in periada in care mergeam la filmat nunti....vre-o 10 ani la rand.....ca stiu
si acum pe de rost tot ritualul Cununiei Religioase.
Sa inteleg ca tu nu ai avut
ȚOVAȘI(chematori) la nunta? :0)
Englezu'   |92.41.214.14 |2010-02-07 17:27:34
N-am avut tzovuri, de unde sa am la oras mare? Abia au inteles de ce claxonau
masinile, era ceva neobisnuit ca o coloana de masini sa treaca "cu
zgomot". Ori, in copilarie, cind se mergea cu masina ... apai tot drumul se
claxona!!!
Cit cistigai tu la nunti? :))
admin  - Ultimele poze   |92.86.244.70 |2010-02-03 00:27:59
Paul, pozele au fost postate la sectiunea Foto din site.
paul hirca  - mutumiri   |89.123.148.176 |2010-02-03 21:05:33
Multumim admin,si sa stii ca sapam peste tot sa gasim poze vechi sa le punem pe
site.Eu,CATA MESTER si ALINA fiecare moment liber il petrecem aici si spunem la
toata lumea de el,ne laudam chiar,fiindca vreau sa mai vad inca un site cu atat
de multe comentarii ca aici!Cand sunt aici sunt cu25 de ani mai tanar!Multumim
admin,multumim STEFANIA,multumim anonim si tuturor celor care sunteti aici chiar
si numai cu un cuvant!CASA DE PIATRA,STEFANIA!!!!!!
Anonim  - Pentru Cocutz   |92.41.242.123 |2010-02-04 20:21:22
Salut! Cind iti faci timp sa posetezi ceva din pozele de care ziceai ca le ai?
Astept cu nerabdare, bnuiesca ca la fel de nerabdator esti si tu ca "U"
Craiova sa ia titlul.
Mai joci fotbal? Mai mergi la pescuit?
Cocutz  - Dr. Petru Groza   |89.123.188.130 |2010-02-07 11:09:33
NU mai joc fotbal,nici nu incerc la cele 100 de Kg cu care nu ma laud,dar sunt
ale mele.La pescuit mai merg....e un fel de-a zice LA PESCUIT...merg sa ma
relaxez,si in cazuri EXTREM de rare cand se intampla sa prind ceva,pot sa zic ca
a fost o partida de pescuit....in rest,de cele mai multe ori RELAXARE.Nici
UNIVERSITATEA nu mai este ce era odata....diletantism profesionistsi profesional
,fapt ce caracterizeaza tot fotbalul romanesc nu numai pe Univ Craiova.
Cocutz  - NU FAC POLITICA.....   |89.123.188.130 |2010-02-07 11:35:34
Astazi am iesit in oras la cumparaturi,cu masina ca nu am in dotare cizme de
cauciuc sa-mi permit luxul de a fi pieton in orasul?!?!?!?!?!?!Stei.PE TOTI CEI
CARE SUNTETI PLECATI DIN ORAS VA ROG DACA ESTE POSIBIL,PENTRU BINELE VOSTRU SA
NU VA MAI INTOARCETI, nici macar in vizita URMATORII 2-3 ANI.
Nu cred ca va
intereseaza numele primarului si nici orientarile lui politice(sau sexuale)dar
in aceasta toamna a inceput schimbarea vechilor conducte .....drept urmere daca
ati vazut prin filme transeele de la Rovine, Rahova sau Plevana...acum avem
ocazia sa le vedem pe viu in orasul nostru.Nu pot sa exprim in cuvinte starea
JALNICA in care arata orasul....gramezi de pamant pe strazi,pe trotuare,pe
rondouri...ziceam ceva de trotuare???.....fosta-i lele....nu mai exista asa ceva
in Stei....noroi,noroi si iar noroi.
Asa ca de cateva lui practic involuntar
sporturi extreme gen.....CUM AJUNG ACASA.......intersectiile TUTULOR(cum ar zice
un fost prieten al primarului nostru)...cum ziceam toate intersectiile sunt
mormane de pamant si santuri adanci de 20 cm.....nu de putine ori am stat sa-mi
fac in minte trasee de evitare a santurilor astupate numai cu pamant din
mijlocul strazilor....va dati seama cum arata dupa ce trec 2-3 masini mari....eu
am fost pus in situatia de a intoarce si a incerca alte variante.
Este extrem de
palpitant sa fi locuitor al acestui minunabil oras.O sa-i propun tovarasului
primar sa includa orasul in circuitele ETREME OFF ROAD.
Si cat de curand o sa-i
trimit adminului niste poze,sa vedeti ca nu scriu prostii,sa vad daca le
publica.

Si sa revin la sentimente mai bune....
CASA DE PIATRA SI COPII FRUMOSI
este mesajul meu pentru STEFANIA.
Cocutz  - Cocutz 4 Anonim   |89.123.188.130 |2010-02-07 15:45:22
Din ce am mai vazut prin unele poze comentate de tine,ai uita sa specifici si
aparitiile unora....cum ar fi....Saki,Negutz,Sopta mare,TâruProfu Tzuki,Adi
Dume,Poescu Mircea sau Marius cum stiam noi...spre surprinderea mea imi mai aduc
si eu aminte de foarte multa lume ....dar numai daca-i revad in
poze.....deh,....varsta.
Si parca am inteles ca tu stateai in primul blocdin
dreapta statuii pe str.Lenin?.....acolo stateau Țuțu si Bubu Toma...sau Pasi
si Ioancsy?!?!?
In aceiasi curte cu Raul Ernei?
Tot pe aici pe undeva am gasit
un comentariu de-al tau despre Toni
E vorba de Toni Dinu,frate cu Ramona,plecati
ei in Germania prin anii 80 ? Ramona a facut nunta in Nucet...si normal eu am
filmat....auzisem intr-o perioada ca ar fi murit.....dar a fost un zvon,e bine
si a vazut-o sora mea acum 2 ani prin Stei.Despre acest Toni frate cu Ramona
vorbeai?...era mare prietenar cu mine si cu Cornel Coste zis Japan....mergeam
impreuna la pescuit si la fotbal.
Englezu'  - raspunsuri   |92.41.214.14 |2010-02-07 17:20:20
salut
Felicitari pentru cele 100 kg, stiu ca e tare greu sa aduni, trec ani de
zile pina se depune asa ca inteleg cum te simti!
Nu am locuit in blocul
respectiv, altcineva posta o amintire.
Da, despre Toni Dinu vorbeam, chiar nu
mai stiam nimic despre el/ei dupa ce s-au mutat in Germania si chiar eram
surprins sa constat ca a gasit www.stei.ro
Cit despre ceilalti pe care nu i-am
enumerat din pozele respective s-a intimplat sa nu le stiu numele, ii cunosc,
cam stiu care pe unde locuia in Stei insa ... nu le stiam numele, plus ca l-am
botezat pe Mircea Popescu cu numele de Marius, mai are un frate Marcel Popescu
(normal ca Popescu, doar e frate), Sopota Mare=Doru Sopota, Adi Dume imi provoca
lapsus si chiar eram iritat ca nu reusesc sa imi aduc aminte!
Asta imi doream
de la mai toata lumea care a citit articolul, sa contribuie cu o amintire, cu un
nume, cu o maslina ceva acolo, nu sa se dezbata cine e Anonimul (actualul
Englezu'), imi doream sa citesc si eu lucruri de care nu imi aduc aminte, sa ma
completeze sau corecteze legat de ceea ce imi aduc aminte (asa cum a facut
Meshteru', asa cum faci si tu, Cocutz).
Legat de NU FAC POLITICA: tin minte ca
eram inca un copil cind toata strada Fruntasilor, actuala Independentei era un
crater imens, de la Podu' de piatra pina pe Tineretului, se sapase in mijlocul
strazii si au pus conducte imense din beton, pentru canalizare. Nu stiu cum e
acum, iti inteleg frustrarea: chiar si in acele zile, cind nu erau masini atit
de multe, iar cele care existau circulau simbata si duminica in functie de
"cu sotz" sau "fara sotz" si nu din cauza ca soferul ar fi sau
nu ar fi casatorit ci din cauza ca numerele se terminau cu cifre, deci si in
aceea perioada era iritant sa sari santuri, sa iti curetzi pantofii de noroi,
insa nu a durat mult.
Problema sti care, Cocutz? Pe vremea aia, a comunistilor,
cineva trebuia sa raspunda, lucrarile facute trebuiau terminate ca sa se
raporteze harnicia tovarasilor, iar cel care suferea cel mai tare in caz de
nerealizare era Primarul secretarul de partid, etc, sefii in general. De aia pe
vremea copilariei noastre exista o masina care matura praful pe sosele, erau
oamenii de la IJGCL (intreprinderea judeteana de gospodarire comunala si locala
- parca), oamenii tundeau copacii si gardurile vii, varuiau copacii, maturau
gunoiul, desfundau gurile de scurgere a apei de pe carosabil, zugraveau
blocurile. Altfel, cineva zbura din functie!
Acum, o data la 4 ani au putin
stres, cind vin alegerile, dar se descurca: un concert, o aducere de VIP-uri
politice, o afisare ca la Zoo, uite ce exemplar am adus, fa-mi poza si alege-ma
ca sa traiesti bine. Dupa alegeri, edilii isi impart cashcavalul, isi impart
lucrarile si dupa un an incep sa demareze (incep sa demareze e voit spus, ca se
face cu amre tamtam) unele lucrari care se vor intinde pina in preajma
urmatoarelor alegeri. Mereu lucrarile sau macar mare parte din ele sint
incheiate inainte de alegeri cu citeva luni, ca alegatorul sa vada ce om
gospodar e alesul, iar alesul sa poata sa bifeze la realizari, sa aibe cu ce sa
isi asigure noul mandat.
Pe linga astea, mai e o mare problema: lucrarile
intinse pe o perioada de timp mare sint mai greu de controlat, e o sursa de
scurgere a banilor, nimeni nu poate controla unde si cum s-a cheltuit banul
public, eu ma mir cum alegatorii nu pot sa inteleaga ca dintr-un salar de
primar, sau ce o fi, oricit de mare ar fi, nu se poate justifica averea pe care
o are!
Problema e ca cei de la Primarie nu sint deranjati de nimeni, cetateanul
locuitor al urbei nu se duce cu furca sa il intrebe: mai, Shoanii, da' tu vezi
cum arata orasul asta? Vezi cum sunt strazile? Vezi ce mizerie e in orasul pe
care il conduci? Unde se duc banii? Pe ce se cheltuie?
Nimeni nu da o
justificare, nimeni nu e tras la raspundere, asta e problema zilelor
noastre!

La inceputul oricarui mandat, se vopsesc bordurile, se traseaza
liniile pe sosele, dar astea sint doar in jurul centrului, exact pe unde ar
trece VIP-ul, ca si cum un oras depinde doar de intersectia din centrul
orasului. Cu spoiala asta, se-nchide gura cetatenilor care ar fi nemultumiti de
rezultatul alegerilor. Apoi, vorba romaneasca: timpul le rezolva pe toate!
Eu
l-as intreba pe primar daca stie bancul cu Timpul!
Cocutz  - Britanicu'   |89.123.188.130 |2010-02-07 17:54:33
Tare bancul cu ...timpul....da ma tem sa nu-l stie si el pe ala cu Titu.....
:0)
Adi Dume.....frate cu Narcis si cu Electra...stateau in blocul turn...tot pe
acolo stateu si fratii Goldiș (Marinel,Pepsi si Carmen)
Narcis e ing.silvic si
pe vremuri era un inotator excelent,Adi zis si Crețu era.....creț
normal.Vorbind de inotatori de exceptie nu pot sa nu o amintesc pe Irina Panican
Dumnezeu sa o odihneasca,era o fata super.....iar profa de rusa de care nu-ti
aminteai se numeste Paulaș Paulina....sau Palina Aftanaseevna cum trebuia sa o
salutam cand intra in clasa.Pe doamna Panican Angela, care era si directoarea
scolii o salutam ceva de genul....zdrazdvițe Angela Ilicievna.Tot legat de
strand pot sa spun ca era o tipa care eu cand o vedeam ma treceau toate
transpiratiile ...chiar si cand eram in bazin,in apa aia groaznic de
rece,consider eu acum..atunci NU.
Era sora marinarului Bocse,mama lor fusese
asistenta medicala la scoala mare.Nu mai retin cum o chema, Adriana?!?!? si
cred ca e cu cel putin 10 ani mai mare decat mine.
Si daca tot vorbesc de scoala
generala cine-l mai tine minte pe motanul Patrocle?motanul laborantei de la
chimie....cine punea mana pe el....facea rost de un 4!.......asa ca motanul
traia tihnit pentru ca nimeni nu incerca sa-l deranjeze,nici macar sa-l mangaie
datorita legendei ca cine-l mangaie o pateste....altfel cred ca-l smotoceau
copii de-i mergeau fulgii.Cat despre tine U.K -ule tind sa cred ca ne-ai fost
prof.
Dar poate o sa ne intalnim la o bere...ca de cand nu mai fumez,nici cafea
nu mai beau.....si o sa incer sa merg la SALA,nu la aia de mese!!!!.........mai
vorbim.
Englezu'   |92.41.4.239 |2010-02-07 19:20:26
Sorina Bocse? Pepsi, adica Doru Goldis?
N-am facut rusa, iar pe la scoala am dat
doar obligatoriu, nu ca meserie ci ca elev.
Aia cu motanu' nu o stiam, dar e
faina chestia :)
De profesorii din scoala generala de care imi aduc eu
aminte:
doamnele de romana: Strusievici, Odesteanu Lucia, Vesa Victoria, d-l
Simedre (care ne omora la orele de Latina), d-l Tocoianu Dan
de matematica: d-na
Sabau, Popa Gherasim, Boleac Ioan, Dobos Gheorghe, Oprea, Bistran
chimie: d-l
But Vasile, fizica: d-na Oprea (Bica), geografie: d-na Ruje Doina, d-na Junc
Ana, biologie: d-na Draganciu, istorie: d-na Sabau, d-na Covaci, germana - d-na
Boleac Gertrude (cred), franceza: d-na Odesteanu Lucia, d-na Lung Catalina, d-l
Tocoianu Dan, desen, d-l Popa Octavian, practica: d-l Tocoian Ioan (Cobra),
muzica: d-l Todorsport: d-le Gala si Iscrulescu, d-na Jeni Tocoianu, d-na
Pirtea, d-l Odesteanu Ioan, d-l Turcu, d-l Frese, d-l Pirtea.
Acum nu mai imi
vin in minte nume de profesori, dar precis mai sunt si daca cineva isi va aminti
de dinsii, precis imi va fi cunoscut. Multi dintre dinsii s-au stins din viata,
insa TOTI ne-au modelat, ne-au educat si ne-au ocrotit, au fost oamenii care au
insemnat ceva pentru orasul Petru Groza.
Mii de multumiri!
Cocutz  - Exact......Sorina :0)   |89.123.188.130 |2010-02-07 20:15:09
Despre ea era vorba....vad ca o cunosti.
Am observat ca este a IIa oara cand
doamnei Galea îi spui Gala....Gala era firma de mingi de volei ....atunci nu
erau Mikasa...:)
Naidin....primul director si pe Ganea de istorie????
de muzica
mai era si Condoroş
Anonim   |92.41.34.207 |2010-02-11 18:48:52
Ok, atunci asa o sa incerc sa ma exprim, d-na Galea!
Am uitat de profa de
romana d-na Faur.
ce se aude cu pozele? pina la urma ai reusit sa le trimiti?
Cocutz  - Help   |89.123.188.130 |2010-02-07 20:16:44
Stie cineva cum pot sa iau legatura cu Toni Dinu ? o adresa de mail,un tel?
Englezu'   |92.41.149.173 |2010-02-07 23:47:43
Eu stiu ( ca deobicei).
Probabil ca e Galea, nu stiu exact, dar bine ca stim la
cine ne referim. Daca se confirma ca e Galea, asa o sa ma refer de-acum
incolo.
Dinu si-a lasat adresa in una din postarile de la Foto
(http://www.stei.ro/index.php/diverse-mainmenu-45/
60-amintiri-despre-tei-tefania-foceneanu-bucureti-
feb2009.html)
a.dinu@yaoo.de
cocutz  - Cocutz   |217.10.196.210 |2010-02-08 10:43:38
Ne referim amandoi la doamna Galea....sunt sigur pentru ca Ioana Galea fica ei
era colega de clasa cu mine,la fel si Adi Sabau fiul doamnei Sabau Veronica
-istorie,Nelutu Simedre,Emil Blidar...toti erau copii profilor
nostri.
.....multzam fain pentru adresa lui Toni...dau o bere.
Cocutz  - admin-ule ce-i cu adresa ta ???   |89.123.188.130 |2010-02-07 19:11:39
This is an automatically generated Delivery Status Notification.

Delivery to
the following recipients failed.

admin@stei.ro
admin   |109.96.226.62 |2010-02-07 20:00:12
am facut un test. se pare ca functioneaza. mai incearca o data.
Cocutz  - admin-ule da-mi o adresa O.H.   |89.123.188.130 |2010-02-07 19:15:08
am incercat sa-ti trimit niste poze...dar am intampinat probleme....ma
lamuresti?
paul hirca  - unde sunteti?   |92.84.205.246 |2010-02-12 16:39:51
ce se intampla cu toti?mai gasiti-va cate un minut si mai scrieti cate ceva...si
spuneti tuturor de site,si daca fiecare pune doar o fotografie sau o idee suntem
mari;ca sunt sigur ca suntem multi care citim cu mare placere aceste randuri!Si
nu cred ca mai exista un asemenea site!Nu cu asa amintiri frumoase!Si
multe!Copilul meu citeste aici ca intr-o poveste si apoi ma pune sa-i mai
povestesc!Va multumesc tuturor,si credeti-ma sunt mandru ca m-am nascut si am
crescut in STEI!
Englezu   |92.41.188.227 |2010-02-17 21:23:18
Ma gindeam zilele astea la ceea ce insemna pentru noi, copiii, zilele pe care le
traiam, rememoram copilaria si incercam sa imi aduc aminte citi mai multe clipe
si cit mai multi cunoscuti. Si acum realizez ca nimeni nu si-a adus aminte de
"fermecatoarele" clipe petrecute la cozi. Va mai aduceti aminte? Piine,
zahar, peste viu, portocale, dulciuri, cam orice era creator de cozi. Oua la
Pele? Nici o problema, trimiteau juniorul ca si asa era in vacantza, sa stea la
rind pina vine marfa, apoi se bagau parintii. Pui congelati? Ala micu' are timp
destul, bate mingea prea mult in fatza blcului, la rind cu el!
Nu stiu cum era
pentru voi, dar pentru mine era un chin, stateam cu orele, imi aduc aminte ca o
data am stat 2 zile, asteptind pui congelati, se lasa-se seara lista cu cine a
fost la coada, ca a doua zi sa se stie ordinea. Nu cred ca a fost vreun produs
care sa nu fi avut coada! Vara, iarna, mereu era ceva de "bagat marfa",
mereu se afla daca nu cu zile inainte, macar cu citeva ore in asa fel incit sa
fie coada deja cu vechime.
Ca orice coada, nu era originala daca nu era si
imbulzeala, strigate si banuieli ca cineva s-a bagat in fatza! Iar cei din spate
mereu strigau sa se dea cite o bucata, sa se ajunga la toti!
Nu uit nici acum
cit de triumfator era cel care deja ieshea de la rind, isi luase cumparatura si
avea acel zimbet de satisfactie amestecat cu importanta omului care a scapat de
corvoada, privind cumva superior la cei care mai aveau de asteptat. Si mereu
avind informatia atit de asteptata de ceilalti: "mai au 2 lazi" sau
"se ajunge la toti" sau "nu da numai cite doua".
Oare citi
dintre voi v-ati petrecut clipe de neuitat la cozi? si ce-ati luat?
paul hirca  - amintiri   |89.123.134.223 |2010-02-19 21:59:50
...Seara mergeam la paine langa blocul nostru(cine nu stie langa scoala de
soferi) la doamna DUSE,mama lui CALIN DUSE, ajutam la descarcat de paine si asa
scapam de coada.In rest,cum spui tu,Englezule,stateam la cozi de uitam de
noi!Numai CATA MESTER avea salam de SIBIU la scoala si in viata lui n-a stat la
nici o coada...Bine,mai erau ca el dar despre el am mai vorbit si mai sus,si
despre el ne permitem sa zicem cate ceva,ca stim ca nu se supara!In schimb,
curentul electric se lua la toata lumea,indiferent cine era!Dar buteliile legate
cu lant?Cred ca toti ne amintim de ele;si de cozile la benzina pt.cei care aveau
masina,cu nr.cu sau fara sot.Dar mai tine cineva minte ca mergeam cu patinele de
gheata pe strada?Si inca pe Fruntasilor(acum Independentei)?Si nu derapau
Daciile...Si tin minte ca eram o mare de copii la podul de piatra de langa
fam.Pantea...si stateam ore si ore,si nu tin minte sa ne fi fost frig,desi
atunci erau ierni adevarate.Cineva,mai sus,spunea ca erau multe partii de
saniute la STEI.asa este,si toate erau pline de copii,impartiti pe zone ale
orasului.Dar despre Clubul Tineretului mai isi aminteste cineva?Nu stiu de
ce,dar eu am in amintire acel loc ca o insula unde comunismul nu ajunsese!De
ce?Nu stiu,dar ajutati-ma voi!
Englezu   |94.197.28.77 |2010-02-19 23:17:20
:)) De butelii uitasem! Vai de capul meu, ce ma enerva sa stau la rind la
butelii, parca era cu cupoane sau cam asa ceva. Si cum zdranganea butelia in
caruciorul de butelii. Si mai era cite unul care avea un carucior de butelii mai
dichisit, facut trainic. :))

Ziceam de pirtiile din Stei, descriam acolo si
patinele facute din chederul ala de plastic, dar cum zicea si Paul, erau copii
care aveau patine. Iarna se foloseau la greu patinele. Si tin minte ca si vara
era o perioada cind cam toti aveau parine cu rotile.

Cit despre Clubul
Tineretului ... nu-ti mai pasa de nimic cind ajungeai acolo. Erau mese de
ping-pong (sau tenis de masa), se putea inchiria masa, rebuia sa platesti pentru
o ora si primeai fileul, minge si 2 palete (in caz ca nu le aveai pe-ale tale).
Erau 2 incaperi, una mai mare, cea in care erau asezate vreo 4-5 mese de
ping-pong, iar in sala mai mica, cea in care se intra prima data, tin minte ca
erau jocuri mecanice. Mai tirziu avea sa se zideasca trecerea din sala mai mica
in sala mai mare, apoi sala cea mare avea sa devina un fel de local, imi scapa
numele.
Dar nu numai tenis de masa se juca acolo, se mai juca si biliard, mai
erau si minibiliard, cu ciuperca in mijloc, si cu gauri numerotate, iar seara
acolo se tinea discoteca, Tzucu Luscan fiind amfitrionul (ca nu stiam noi de
DJ-ei). Poate ca din cauza ca aveam acces la muzica, jocuri mecanice, biliard,
poate de aia sentimentul ca nu era ceva "comunist".

Imi e gindul tot
la buteliile alea, mai Paul! :)) mersi de amintire.
paul hirca  - Clubul Tineretului   |89.123.134.223 |2010-02-20 18:06:22
mai tarziu a devenit "La Pemu",acum nu mai stiu a cui este.Am baut acolo
in2008 cu fostii colegi,cand am facut intalnirea de 20 de ani.multumesc pentru
raspunsuri,"ENGLEZULE"!Apropo,ii mai tii minte pe fratii LAZAR?CALIN SI
CRISTI?Si ei s-au mutat pe la RESITA,inainte de a termina liceul.Ambii au fost
in grupa de pitici a profesorului CIORBA.Stateau pe langa Artizanat unde era
doamna ZANC vanzatoare.Si dansa avea doi baieti,tot cam deodata cu noi.Si tot
acolo,peste drum,deasupra PATISERIEI(la POMPIERI spuneam noi)mai stateau
surorileLAZA-NICOLETA si DANA.De ce-mi amintesc tocmai de ele?Spune-mi tu!Mi-e
dor de voi toti!STEFANIA de ce nu mai zice nimic?
Englezu'   |94.197.127.228 |2010-02-20 19:53:56
Da, imi amintesc de Cristi si Calin, Cristi era cel mic, Calin cred ca a fost
coleg cu tine. Iar pe fiul cel mic al d-nei Zanc parca il chema Darie. Cel mare
cred ca Ionut. Locuiau in curtea de pe Minerului, in curte cu Florin Costache,
fratii Ciurciun, fratii Pop (Adi si Chelu', sa-l odihneasca Dumnezeu), Tzucu si
Otilia Coca, fratii Sopota, fratii Tiriteu, fratii Tarasie.
De ce iti amintesti
de surorile Laza, nu sint sigur, dar sa o iau metodic: tu stateai in bloc cu
Tanu Eugen, Tanu Eugen era in clasa cu Dana Laza, Nicoleta Laza era sora mai
mica a Danielei, dar amindoua erau verisoare cu Eugen tanu care Eugen Tanu era
cu tine in bloc. Gresesc?
Stefania e ocupata cu pregatirile pentru nunta
:))
Cocutz e cel care inca ne mai tine pe jar, cu pozele alea.
paul hirca  - esti incredibil   |89.123.131.200 |2010-02-21 12:45:13
N-am avut intentia sa-ti verific memoria,dar inca odata ai demonstrat ca o ai
extraordinara si enumeri atat de multe persoane de care cu drag ne amintim.Te
imbratisez si astept cu nerabdare momentul sa ne vedem la cafea!
Englezu'   |94.197.39.133 |2010-02-21 15:32:14
Stiu ca nu ai avut intentia sa ma verifici, insa ne-ai cam fentat, nu ai raspuns
de ce oare pomenesti de Dana si Nico Laza. Nu ca nu ar fi evident, insa ...
asteptam varianta oficiala.
De Dana stiu ca e in America, iar de Nico stiu ca e
in Timisoara. De Eugen Tanu nu stiu nimic, cred ca a ramas si el prin Timisoara,
unde a facut facultatea.
Apropo de facultate, tin minte ca ma nimeream la gara
duminica atunci cind plecau studentii la Timisoara, era gara plina cu studenti
insotiti de macar un parinte, baje multe si in plus mai erau parinti veniti sa
trimita pachete. Eu mergeam la pescuit o data si o "mamica" m-a intrebat
daca nu cumva ii duc pachetul baiatului dinsei, ca ma asteapta el la gara. Am
facut ochii mari, habar n-aveam ce vroia de la mine, ma dumirisem eu mai tirziu,
si nici acum nu inteleg cum de am fost confundat cu studentii, ca doar eram in
haine de lucru, adica pescar adevarat, chiar cu un iz de peste prin haine. Si
mereu auzeam povesti interesante, mereu se adunau banii de "vama" la
unul din ei care era mai curajos, ca sa rezolve problema cu Nashu'.
Stefania   |13.17.125.8 |2010-02-22 10:07:19
Stefania a fost bolnava 2 saptamani si a cam tras chiulul la servici. :-).
Acum
sunt mai bine, dar inca foarte obosita.
Cu "rusine" mentionez ca nici
eu nu am stat la cozi, decat la butelii de vreo 2 ori, dar mi se parea amuzant.

Nici eu nu am dus lipsa de salam de sibiu sau unt! :-) Dar sandwhich-urile pe
care mi le punea pachet la scoala mami (cu salam de sibiu normal) le dadeam la
schimb pe paine cu untura sau cu gem, sau pe paine cu ou. Mai mancam de la
copiii din curte si paine cu ulei si zahar, vai ce buna era!
Mami avea oroare
sa ma vada mancand margarina iar eu unt nu mai vroiam sa mananc, asa ca m-a
pacalit multi ani de zile cu unt topit si apoi racit si turnat in cutie de rama.
Se ingalbenea si arata exact ca margarina.
paulhirca  - salamul de sibiu   |89.123.131.200 |2010-02-22 18:01:02
Super,STEFANIA!CATA MESTER si LIVIU STANCIU(BEBE)care stateau cu mine si cu
SIMONA JUNC in banca la scoala,pt.ca eram patru in banca,faceau si ei,la fel ca
tine,adica imi dadeau mie painea cu unt si salam de sibiu si eu le-o dadeam pe
aia cu untura si cu sare,cu cate o urma de castravete din gradina de la
bunica.Si acum ne amintim cu drag,si am ramas,dupa21 de ani, cei mai buni
prieteni!Gemul de caise era la mare cautare,si,tin minte,la alimentara costa
9LEI.Mere aveam ca aducea MUGUREL BOGDAN de la SUSTI pentru toata lumea,iar
sucul era ZMEURATA cu 3LEIla chioscul de la liceu in pauza mare cand toata lumea
iesea afara ca pauza avea20 de minute si aveai timp sa-ti vezi macar simpatiile
din alt clase!Ce vremuri...De mancat mancam in timpul orelor ca ne era rusine sa
fim vazuti mancand,si era mare pacat sa pierzi EVENIMENTUL numit PAUZA MARE!
Englezu   |94.197.4.99 |2010-02-22 19:29:33
Vai ce-mi faceti. Am vorbit zilele trecute cu Marcel si mi-a zis ca a mincat
piine cu untura adusa de cineva din Romania si cu ceapa si ca era un deliciu.
Acum citesc ce scrie Stefania si imi vine sa plec acasa sa maninc bunataturi
de-ale noastre.
Pachetul cu mincare pentru la scoala era, cum ziceti voi, marfa
de schimb. Salam de Sibiu nu aveam asa ca piinea cu ou, piinea cu pateu, piinea
cu unt si gem erau hrana de peste zi. Plus un mar, din cind in cind, de la
aproza, alea ionatane erau preferatele mele. Cind vreun coleg avea mere
ionatane, dadeam mincarea la schimb, nu imi pasa.
Mie imi placeau cornurile,
semanau ca un bumerang. Taiate in 2 pe lungime, unse fie cu unt fie cu patei,
fie cu gem. Si mai erau covrigii! Doamne ce mai imi placeau covrigii. In liceu
deja se mai diversificase aria produselor, eugeniile erau omniprezente,
napolitanele, biscuitii, pufuletii, compotul de visine/cirese sau de piersici.
Stefania  - covrigi si cornuri   |13.20.137.12 |2010-02-23 11:29:56
da, imi aduc aminte de cornuri, mancam dimineata la fel taiate pe lungime si
unse cu unt si cu gem de caise sau afine - preferatul meu...sau de fragute.
Covrigii erau o raritate la chioscul din curtea scolii si era bataie pe ei cand
ii aduceau. Tin minte ca am mancat o data pana mi s-a facut rau (desi e aberant
sa ti se faca rau de la covrigi). De sana va mai aduceti aminte?
paul hirca  - cornuri   |89.123.131.200 |2010-02-23 17:12:44
Cand eram la scoala generala erau la chioscul din curte cele mai bune cornuri cu
mac si cu cacao din lume.Niciodata nu am mai mancat atat de bune dupa
aceea...Sana cea mai buna era la GOSPODINA aia de langa autogara,desi acum
vorbim despre o cu totul alta perioada.Si a mai fost o perioada cand era la
placintaria din centru sana,la doamna TODERICI,si,mai inainte, pe GAROFITEI se
deschisese o patiserie cu tot felul de bunatati,strudele,prajituri,etc.dar si
sana.O tineti minte patiseria?Era chiar langa PODUL DE PIATRA.
Englezu'   |92.41.196.6 |2010-02-24 20:44:29
Ca tot am rememorat amintiri din gara, ma gindesc ca muti dintre voi, cei care
cititi pe-aici, ati avut treaba cu Gara. Cind eram mic, spre seara mergeam cu
tata si fratii mei sa vedem trenul, era unul negru, cu aburi, avea roti multe de
diferite marimi. Nimic nu era mai fascinant, in acea perioada, decit sa aud
shuieratul "claxonului cu aburi" (clanson cum ii ziceam eu), sa vei in
zare o pata mica, neagra, din care ieseau nori imensi de fum, sa auzi
scirtziitul metalic al frinelor si sa percepi incetinirea rotilor de la
"molocotiva", toate avind o bara lunga, ce oscila angrenind diferite
roti. Mereu eram atras de "gifiiala" locomotivei si priveam cu profunda
admiratie mecanicul locomotivei, apoi tata imi atragea atentia: "uite, nenea
impegatu' da semnalul, vezi?"
Cu coada ochiului vedeam ceva ca o paleta de
pingpong dar cu coada lunga, la capat avind pe o parte alb cu o bulina rosie, pe
cealalta cu o bulina verde. Auzeam shuieratul luuuung al sirenei, apoi un pufait
puternic, si o patinare in gol pentru o fractiune de secunda a rotilor de la
locomotiva. Trenul se urnea incet dar constant, se indrepta spre Vascau. Stiu
sigur ca spre Vascau, pentru ca urma sa asteptam revenirea trenului dupa citva
timp. Dupa plecarea trenului, atractia de moment devenea bariera.
Astea se
intimplau cind eram mic, mai tirziu avea sa dispara locomotiva cu aburi, cea
diesel era moderna, dar nu asa de fascinanta ca si fumegatoarea zgomotoasa. Insa
periplul la gara avea acum alt sens, veneam sa punem cuie, capace de metal, mici
bucati de plastic, sau pietricele pe linie, asteptam "nevinovati" sa
treaca trenul apoi luam "rezultatul", cuie aplatizate, dopuri facute
foitze de metal, plastic topit si praf.
Vali, Cocutz, Marcel poate isi mai aduc
aminte, era o vreme cind urcam in tren si asteptam sa porneasca apoi saream cu
cit mai mare intirziere, dupa ce trenul o luase din loc. Riscant, era adrenalina
noastra.
Cind deja eram "pe cont propriu", gara nu mai era atractie,
devenise doar punctul de unde plecam spre pescutit sau spre Beius/Oradea. Tin
minte ca pina la Revolutie (in 1989, pentru cei care nu stiu cind a fost) gara
era plina ochi, dimineata cu oameni care veneau la "Ocrum",
"Binale", "Baitza Plai", "Canistre" sau
"Mioritza", dupa-masa era iarasi plina cu cei care se indreptau spre
Beius iar seara cu ... pescari in special :)
Un tren aparte avea sa fie Motoru',
cel care preluase de la Locomotiva cu aburi statutul de vedeta, devenise
atractia garii pentru parintii cu copii mici, la fel cum era pentru mine cind
eram mic.
Erau doua vagoane, alb cu rosu, care la capete avea cabina pentru
"soferi". Avea o ruta diferita, Vascau-Holod-Arad.

Dar gara nu era
numai pentru calatori, era si pentru marfa. Erau vreo 2 locomotive care faceau
legatura cu Uzina sau Moara 4, se pleca din gara iar la podul rosu cotea spre
dreapta catre petrileni, avea o bariera care oprea circulatia pe drumul ce facea
legatura Oradea-Deva, si continua pina la Uzina, cu bifurcatie spre Moara 4. De
fapt, de la uzina se continua si spre Canistre. Acum totul e in paragina, nici
nu stiu daca a mai ramas, macar pentru cei mici, placearea de a merge la gara sa
"vedem trenul"!
Anonim   |79.113.1.141 |2010-02-25 21:40:18
Gara Stei , cel putin pentru mine, era mai mult decat un loc magic....impegatul
despre care e vorba mai sus cred ca era nenea Cimpoies....moldovean sadea, cred,
care ,impreuna cu sotia dansului, stateau chiar in anexele garii.Tineau gaini
si eu mergeam saptamanal la ei cu bunica, sa cumparam oua.Cu un autentic si de
neinlocuit accent moldovenesc, extrem de exotic pentru mine la ora aceea, doamna
ne poftea in curte, o jungla de flori, vegetatie si culori...apoi in casa, o
constructie tip CFR, pe care o asemuiam casutei din Hansel si Gretel.Evident, in
mijlocul unei ordini si curatenii desavarsite, asezate intr-un castron , ouale
tronau aranjate deja pe masa...Oare mai stau in Stei oamenii aceia, sau au
plecat , ca majoritatea celor adusi in Dr. Petru Groza de conjuncturi , servicii
sau aliante, si plecati apoi din Stei, dupa ce misiunea sociala s-a incheiat?
Stefania  - gara noastra mica   |13.20.137.12 |2010-02-26 09:15:36
Imi aduc aminte ca obisnuiam din cand in cand sa merg cu tati la gara si sa luam
trenul pana la Vascau si inapoi. Tot drumul rontaiam nuci sa stateam cu nasu
lipit de geam.
Primavara si vara in general mergeam sa vedem trenurile si apoi
o luam cu bicicletele spre Hotarel, spre casutele veveritelor.
Ocazional trenul
imi aducea parintii de la Bucuresti si atunci era cu atat mai speciala
asteptarea pe peron.
Vroiam sa intreb daca isi aduce cineva aminte de parcul de
distractii ambulant care a stat o perioada pe tapsanul de langa gara. Ma fascina
caruselul cu caluseii din lemn pictati. In lanturi nu aveam curajul sa ma dau,
eram micuta, cred ca aveam vreo 4-5 anisori. Cred ca era intr-o toamna.
Dan Kapeller  - Vremurile sau schimbat radical!   |86.121.172.15 |2010-03-05 06:37:04
Am citit fugitiv ce sa scris mai sus, din pacate cu prea multa nostalgie.Steiul
este clar nu va mai fi niciodata ce a fost, sa recunoastem ca de vina sunt si
actualii diriguitori ai orasului, nu vrea sa dau nume si bineinteles si cei care
au mai ramas in Stei mai au o vina.
Imi aduc bine aminte de lucruri foarte
frumoase facute in Stei, traite, povestite ...
Cunosc multi care au hulit acest
oras, ceva de genu "eu plec dupa faculta nu ma mai intorc,dupa armata, etc
majoritatea traind si acuma in Stei, plafonandu-se cu voie sau fara
voie,..."
cred ca toti trebuie sa luam viata cateodata asa cum este, cu
bune- cu rele, in esenta problema de mentalitate a fost prin anii '90-"ORAS
INCHIS".
Am auzit pe cei care lucrau la uzina, la canistre, la mina...etc.
ca ei nu vor sa-si vanda tara, ei nu vor sa se schimbe...Cred ca din Stei s-a
furat tot, oamenii intelectualii, baza materiala, respectul fata de semeni care
chiar au facut ceva etc.
Toti cei care citim , sau privim poze o facem cu o
nostalgie care mai mult cred ca dauneaza, decat sa ajute.
Vin cu drag la Stei,
saptamanal, nu vad nici o schimbare, nici pe strada, nici in peisaje-cladiri,
vad drumuri sparte,gropi,oameni amarati , vad clar ca nimeni nu mai vrea sa
ajute acest oras, nimeni nu se implica, vad chiar si la televizor niste
consilieri locali care se doar cearta, care nu sunt uniti, care nu discuta la
subiect, vad ca Steiul nu mai are puterea de a se mentine, repet de vina suntem
cu totii, probabil!
P.S. Am fost vreo 5-6 ani corespondent local la ziarele care
apar in Oradea, am incercat sa ajut sa scriu si de bine si de rau, dar de cele
mai multe ori am fost inteles gresit, mie dor si mie de orasul de
altadata!
Numai bine, Dan Kapeller-Beius.
Anonim   |82.39.215.129 |2010-03-08 19:28:45
Tot ce se scrie, se scrie despre trecut, tocmai de aceea ceea ce ai citit e, din
FERCIRE, din nostalgie.
"Cine e vinovat" nu e o rezolvare, rezolvare nu
este, din pacate. Nimeni nu are o raspundere, totul se face "dupa
ureche", iar ceea ce se face se face nu in interesul Steiului ci in
interesul celor care au puterea in mina.
Blocurile sunt vopsite pestrit, in
cazul in care sunt vopsite, se poarta prostul gust, Steiul reflecta la o scara
mai mica ceea ce se intimpla cu Romania, manelizarea si incultura.
Orasul facut
de rusi arata a oras pentru ca se respecta un plan, se construia dupa ideile
unui arhitect, se construia cu oameni invatzatzi sa faca doar meseria aia. In
zilele de azi toata lumea stie mai bine ce are ALTUL de facut, toti se pricep la
orice domeniu, insa nu exista cineva care sa isi stie perfect meseria pentru
care s-a pregatit.
Nu cred ca esti tu indreptatit sa judeci pe cei care "au
ales sa se plafoneze" in Stei. A fi OM nu presupune locuirea intr-un superb
cartier, nu conteaza satul, orasul, municipiul, capitala.

Nostalgia are rostul
ei, nostalgia nu ajuta in rezolvare, nostalgia e "facuta" pentru cu
totul altceva.

Spui ca vezi la TV politicieni. Prin simplul fapt ca ii
urmaresti, prin simplul fapt ca le spui "politicieni" iti denota
profunda stare in care te situezi: comentatul romanului care stie tot, dar la
nivel de discutie. Cind vine vorba de a pune mina, problema se complica.

In
curtea in care locuiam in Petru Groza locatarii nu faceau ceva pentru ca li se
spunea "de sus". Se gospodareau singuri. Tine de buna crestere, tine de
om si nu tine numai de autoritati. Autoritatile fac ceea ce li se permite sa
faca. Crede-ma, ca daca autoritatile s-ar simti amenintate de pierderea
scaunului, nu ar mai fi indolenti si s-ar adapta.
Pentru ca romanul, contrar
zicalei "se descurca oriunde", in realitate e "se adapteaza la
orice".

Nu-mi vine sa cred ca ai fost corespondent la ziarele care apar in
Oradea, nu imi inchipui cum te-au acceptat.
paul hirca  - pentru ANONIM   |92.84.196.171 |2010-03-09 21:41:51
Nu te recunosc...Te rog mult,pastreaza-ti eleganta de pana acum!TE ROG!De dragul
STEIULUI de altadata,de dragul nostru a celor care ne-am format
acolo...MULTUMIM!!!!!
Anonim   |82.39.215.129 |2010-03-10 01:02:44
Paul, am fost elegant, numai ca nu inteleg de ce trebuie neaparat sa fie
politizat sau sa se spuna lucruri negative. Nu pricep de ce nu se discuta despre
amintiri, de ce - la aceasta tema scrisa de Stefania - cei care au ceva de
comentat spun cu totul alte chestii decit AMINTIRI.
A critica obsesiv e sport
national. Ne plingem de orice, dar asteptam mura-n gura, de parca cineva e
obligat sa faca sau sa gindeasca pentru romani.
Ma deranjeaza ca s-a luat de
cei care "au ales sa se plafoneze in Stei", cine e el sa judece pe
altcineva? Isi permite sa spuna anumitor categorii de oameni ca locul lor nu e
acolo, ar fi trebuit sa locuiasca in cu totul alta parte.
Am ajuns pe acest
site din Nostalgie. Am scris din Amintiri. Am revenit pentru a-mi aduce aminte.
Dar nu vreau sa citesc politica.
D-l Kapeller a scris de 2 ori la aceasta
rubrica si mereu o da cu primarul, cu presa locala, etc.
E dreptul lui sa scrie
ce vrea, e opinia lui. Vroiam sa ii prezint si o alta situatie, opusa la ceea ce
sustine ca SENS UNIC in viata.
Dan Kapeller  - @Raspuns:   |86.121.4.4 |2010-04-22 16:08:44
Vorbeam de Stei, era parerea mea, eu respect parerea tuturor, daca nu ai
inteles e treaba ta.
Mi-am dat si numele, tu nu ai avut puterea sa scrii cu
nume, doar fara identitate, ma face sa cred ca nu intelegi anumite
lucruri,pareri sau opinii.
Cu respect,
Dan Kapeller.
Stefania  - oameni buni   |13.20.137.12 |2010-03-10 12:15:09
Revenim si noi la gara si la parcul de distractii si la alte amintiri placute,
fara subiecte politice si pareri negativiste? :-)
paul hirca  - de acord   |109.96.240.166 |2010-03-10 20:14:15
Ai dreptate,STEFANIA,dar ce sa-i faci,ne mai pierdem cu firea.Promitem sa ne
revenim.Dealtfel si eu m-am pierdut un pic la cealalta rubrica,ISTORIA RECENTA A
STEIULUI,deADINA POPESCU.Ne cerem scuze!!!!!
ciprian  - Va salut pe toti   |92.83.104.236 |2010-03-16 13:29:36
Tineti-o tot asa!
Stefania, mama mea a fost colega cu tatal tau, d-l Dinca. UN
OM DEOSEBIT. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.
PS: ii multumesc pentru
bicicleta.
Stefania  - bicicleta   |13.17.125.8 |2010-03-17 09:56:25
Buna, Ciprian! Cu bunicul meu vrei sa spui! :-)
Ce mai face Lucica, trimite-mi
si mie un mesaj cu numarul ei de telefon ca mi-e dor de ea! Am fost anul trecut
la Stei si nu am reusit sa dau de ea.
Bicicleta mai exista? :-) Sper ca ti-a
folosit.
admin   |89.123.163.144 |2010-03-17 10:16:17
stefania si nu numai, oare sa aiba rost un forum mai complex pe acest site? o
incercare de acest gen am facut-o pe www.mpompiliu.ro - sectiunea forum.
Englezu'   |94.170.37.66 |2010-03-17 19:45:46
Depinde numai de tine, nu stiu cit timp ai tu pentru a te imparti in mai multe
pagini web. Poate ca cel mai bine e sa se continue aici, e pagina Steiului,
totusi!
Apreciez mult ceea ce ai facut, timpul pe care il sacrifici pentru ca
noi, cei plecati sau cei ramasi, sa avem ocazia sa citim sau sa scriem amintiri.
admin   |89.123.163.144 |2010-03-17 20:11:36
merci englezule. fie ca esti plecat fie ramas am cam invatat cu totii ca timpul
inseamna bani. deocamdata situl consuma mai mult decat produce. ma tem ca odata
cu profitabilitatea va scadea si entuziasmul. oricum sunt atent la orice
indicatie.
mona  - 8 martie   |62.82.115.198 |2010-03-18 14:21:06
hai sa lasam politica si sa-n cepem iar amintirile. astazi am fost la o prietena
la o cafea,si din discutie in discutie,am ajuns la luna martie ziua femei.imi
aduc aminte cind eram la scoala ca abia steptam 8 martie sa vad cite martisoare
primesc,si cite primem pe toate le puneam in piept,era asa de frumos eram asa de
mindra,umblam pe holu scoli sa le vada toate colegele cite martisoare am primit
si asa le purtam aproape toata luna.nu stiu daca si acum este aceeas moda, dar
atunci era foarte frumos .
Stefania  - martisor   |13.20.137.12 |2010-03-19 10:18:22
Esti sigura ca nu faceai asta de 1 Martie?
In 1 Martie duceam martisoare la
scoala, seara dinainte era dedicata alegerii martisoarelor pentru profesoare si
colegii preferati (si fete si baieti) dupa care mergeam la culcare cu nerabdare
sa se faca ziua.
Apoi dimineata abia asteptam sa ajung in clasa si sa inceapa
schimbul: era foarte important de la cine primeai, daca era mai frumos decat al
colegei samd.
Dupa care la fiecare ora ne incolonam frumos cu martisorul in
mana si buchetul de ghiocei pentru doamna. Nu prea imi aduc bine aminte daca
dadeam martisoare si domnilor profesori!?
Seara asezam frumos martisoarele pe
masa si le admiram, il alegeam pe cel mai frumos ca sa il port a doua zi si tot
asa pana pe 8 Martie.
Pe 8 Martie sarbatoream ziua mamei, si aveam fie serbare
fie mergeam acasa cu o poza facuta de fotograf si prelucrata si cu un buchet de
ghiocei pentru mami, care se prefacea surprinsa desi ea platise pentru poza
:-).
Au fost vremuri frumoase si in fiecare martie imi aduc aminte de emotiile
pe care le simteam cand eram mica in aceasta perioada a anului.
Inca am pastrat
obiceiul de a alege martisoare cu o zi inainte si de a scrie un mic mesaj pentru
fiecare in parte!
mona   |62.82.115.198 |2010-03-21 11:01:55
da ai dreptate.drept sati spun cu domni profesori numi aduc aminte daca le
dadeam .da numi aduc aminte daca dadeam si la baieti.acum este alta moda,de unu
martie da fetele la baieti si de 8 martie da baieti nu stiu daca si pe vremea
noastra era la fel.drep sati spun mie imi placea sa primesc nu sa dau.dar imi
place si moda asta,am doi baieti si cind ii vad cit sint de incintati ca
primeste de la fete ,ma incinta.si ei la rindul lor isi fac planuri ce sa le
ofere fetelor, asta ma distreaza. doamne cind imi aduc aminte cind faceam acele
poze si trebuia sa le dam mamelor trebuia sa invatam si o poezie pentru mama ,eu
cind trebuia sa o recit mi se oprea in git nu puteam sa zic nimic ,degeaba imi
soptea doamna invatatoare ca eu nu puteam sa o zic.acum ma bufneste rasul cind
imi aduc aminte.era frumos
paul harca  - pt.anonim   |79.119.35.205 |2010-03-27 17:32:04
stii ceva de surorile Toma?Rodi si Cami?spune-mi ceva daca stii.
Anonim   |94.170.37.66 |2010-05-13 00:09:22
Le cunosc, dar nu bine. de ce? Cami a fost cu Horica Turcu, parca!
Stefania  - Paste Fericit!   |13.20.137.12 |2010-04-02 11:27:30
Sarbatorile de Paste la Stei! Era asa frumos!
Va doresc sarbatori fericite si
linistite alaturi de cei dragi si o primavara superba!
Mi-e dor de campiile
inverzite ale Steiului!
PAUL HIRCA  - PASTE FERICIT   |89.123.189.109 |2010-04-03 20:27:59
SARBATORI FERICITE va doresc din toata inima tuturor !!!Mai tine cineva minte ca
in SEARA INVIERII de la biserica mergeam la discoteca?Acum stau si ascult MAGIC
FM...Oare ce-mi aminteste?Muzica anilor cei mai frumosi...Vorbesc,bineinteles de
generatia noastra!Inca odata multumiri, STEFANIA!!!!
sorin  - re...   |212.117.153.181 |2010-04-06 01:47:27
da,paul inca imi amintesc bine de tot de zilele alea,cand stateam la "clubul
tineretului"(sper ca nu gresesc) la discoteca pina pe la ora 23.30,iar apoi
spre disperarea organizatorilor(adica utc-ul+pcr-ul cu reprezentantii lor)
fugeam la biserica sa luam Lumina si sa spunem odata cu preotul"Hristos a
inviat".o,doamne cu zile au fost...eu pe tine ,personal nu te mai tin minte
ci doar pe fratele tau mai mare ,marius(parca asa il cheama)a fost mai mare cu
un an decat mine .
Cristi  - Salut   |82.79.69.156 |2010-04-12 13:13:28
Salutari tie (cu toate ca nu te tin minte - esti mai mic decat mine) si fratelui
tau, Marius pe care nu l-am mai intalnit de pe vremea cand era in armata la
Cluj, cu Dorin Popa din Fanate si alti cativa bihoreni destoinici. ,
LoRd  - Va Salut   |85.122.61.52 |2010-05-10 01:11:32
Isi mai aduce cineva aminte de lampile de carbit din depozit de la EMB.))))))
paul hirca  - lampile   |109.96.251.50 |2010-05-10 09:30:25
O intrebare super!Chiar si asta ne aminteste multe lucruri placute!Tin minte ca
erau sute de lampi,aruncate intr-o gramada,si din doua-trei bucati era imposibil
sa nu faci una buna.Facusem stagiul cu trupa de la SPEODAVA si stiam ce e o
lampa de carbid.Tot in depozitul acela mai gaseam filtre de la mastile de
gaze,si mai era ceva ce gaseam dar chiar imi scapa acum.Poate isi amintesc cei
cu care mergeam acolo:CRISTI BOIT,PAUL CODREANU,TUDOR CALIN,CATALIN ZAMFIR,MIHAI
ZAMFIR,SORIN COVALCIUC,ECI PELICACIU,ALIN HINT,CRISTI HINT,MARIUS CARABA,EMIL
COSTE,ALIN MICLEAN,DAN MOS,MANAZE,ARTURICA MOCANU,LUCIAN HERLAS,si inca multi
altii.Scuze,dar am profitat un pic de discutia asta ca sa enumar o parte din
copiii care ne jucam atunci in curtea blocului,prieteni adevarati,si, cu totii
stim,ei,prietenii din copilarie,au ramas de-a lungul vietii cei mai buni
prieteni,chiar fara nici o exceptie!Ii salut si-i imbratisez cu mult drag pe
toti!
admin   |89.123.140.230 |2010-05-10 09:36:49
Este imposibil ca sa macar o parte din cei enumerati sa nu mai aiba poze. Le
astept pe admin@stei.ro sau in forma originala daca mai sunteti in zona
steiului.
LoRd  - Paul te Salut   |85.122.60.66 |2010-05-11 00:09:52
Ma regasesc si eu in amintirile tale, sunt unul dintre cei enumerati de tine. Ai
un loc in inima mea pe viata! Sa stii ca, atunci cand o sa vina vremea sa ne
intalnim, o sa avem multe de povestit...Stei-ul este o pasare Phoenix, dar care
nu a renascut inca!Te imbratisez si eu la randul meu, si salut totodata si
familia ta.
Anonim   |94.170.37.66 |2010-05-13 00:06:23
carbidul mai era bun si la ... pushcat badoace. Mai ti minte cum? se lua o
badoaca, neaparat sa aiba capac, se facea un orificiu in capac, se punea putina
apa si carbidul in badoaca, dupa ce se punea capacul la vreo 30 de secunde
pushca.
Mai ti minte si petardele? sau pushcatorile din teava de cupru si cu
maciuliile de la chibrit? Cuiul si elasticul produceau "reactia" mult
asteptata. Petardele erau din pilitura si doua pietre, infasurate in ceva hirtie
sau punga de nailon, ce urme mai erau pe blocurile peretilor.
In generala era o
moda cu ... bilele de ebonita. Doua bile legate intre ele cu vreo 30 cm de
sfoara.
Cit despre mastile de gaze si lampi, toate astea le gaseai in ... Baza.
Adica in spatele curtii de soferi.
Mai ti minte poligonul de la podul de
piatra? Ce ne mai distram cu karturile d-lui Lascau. Imi aduc aminte ca prima
data cind am codnus kartul eram impins de alti "colegi" pe un kart fara
motor, pe vremea aia "Clubul de Karting" era in sala mica de linga sala
Sportiva de pe Lenin, cea de linga intrarea de la strand. Tot acolo mai era si
Aeromodelism tinut de d-l Dobos.

Completez si eu lista insirata de tine, i-ai
omis pe Mitrut si fratii Vadas, pe Eugen Tanu si Dani Comanici, pe Mititelu,
Alin si Marilen Pirtea, pe Claudiu fratele Sidoniei, Manu si Eci Stanca.
LoRd  - Te Salut Anonim   |85.122.61.202 |2010-05-13 12:43:06
Stii multe lucruri sunt sigur ca mai ai oracol.
Stefania  - oracol   |13.20.137.12 |2010-05-17 09:02:24
Daaaa, si eu mai am oracolul de pe cand eram la Stei. Bine ca mi-ai adus aminte,
sa il caut ca mai aveam poze vechi din Stei in el.
Super.
LoRd  - Salut Stefania   |85.122.61.36 |2010-05-18 22:38:01
Ma bucur ca ti-am fost de folos. )))))))
PAUL HIRCA  - E-mail   |109.96.255.2 |2010-06-04 19:29:05
Credeti-ma ca in fiecare zi intru aici si verific ce s-a mai scris.E incredibil
ce putere are asupra mea!Verific pagina asta ca si cum mi-as verifica
e-mail-urile.Cand apare ceva scris ma bucur ca un copil care a primit un
cadou!Multumiri tuturor,mai alesSTEFANIEI.
Stefania  - poze   |13.21.125.8 |2010-06-07 10:17:02
Si eu fac acelasi lucru!
Astept insa sa mai vad poze, sunt multi cei care au
promis ca trimit!
Stefania  - draga scoala   |13.21.125.8 |2010-06-10 17:18:15
Ar mai fi un subiect de amintire:
scoala din Stei. Serbarile de sfarsit de an,
scenetele (Eu sunt I, de la Ileana Cosanzeana din poveste! Fat-Frumos pe unde
este? - si aici intra colegul George :-) ), seratele.
Va mai aduceti
aminte?
Eu imi amintesc cu emotie cum mergeam cu mami si tati pe camp sa
culegem flori pentru coronita pe care o purtam cu o mandrie nespusa in ultima zi
de scoala. Topaiam pe langa mami cu nerabdare sa vad cum iese, ca era foarte
important sa fie cea mai frumoasa! :-)

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Închiriez spatiu comercial, 100mp, situat în Stei pe soseaua principalã, str. M.Pompiliu 107/A, tel: 0745654690
Spatiu de inchiriat - click pt detalii

Vand apartament 3 camere, 65mp, decomandat in Stei str Andrei Muresanu, et. 4, ocupabil imediat, partial renovat (2 camere parchet laminat  + termopane), izolatie, acoperis tigla, garaj, balcon, pret negociabil. Tel: 0729505597

www.beiusonline.ro
Cazare Vartop Arieseni

imgfront
Vând sau închiriez spatiu comercial compus din 2 nivele, ultracentral în Stei. Tel. 0756326214 (click pe poza pt. detalii)

Nu ti-ai trecut vechile casete VHS pe DVD? E momentul s-o faci ! 0755593008

Noutati foto-video:
Vând atelier de tâmplărie utilat complet, 235mp, în Ştei, 0765075961

Smart PageRank button